Publicitat
Publicitat

SANITAT

Salut troba “indicis” sobre l’origen del brot de legionel·losi

L’Agència de Salut Pública de Catalunya va admetre ahir que trobar l’origen del brot de legionel·losi de Sabadell, el més greu de la història amb 41 afectats i sis morts, és com “buscar una agulla en un paller”. El subdirector de Protecció de la Salut, Lluís Picart, va assegurar a l’ARA que continuen fent-se totes les analítiques necessàries per esbrinar el focus, però va precisar que en el 60% dels brots que es produeixen a escala mundial no s’arriba a conèixer mai la font desencadenant.

Després de tres mesos des de l’esclat del brot, que va coincidir amb un altre a Ripollet que va afectar set persones més i va causar la mort de quatre, Picart es va mostrar “esperançat” a arribar a esbrinar l’origen del brot, perquè hi ha “evidències i indicis”, tot i que va evitar donar-ne més detalls i va explicar que és impossible fer una previsió temporal perquè la investigació podria prolongar-se durant “dies, setmanes o mesos”.

500 punts de mostreig

Picart va afegir que s’analitzen 500 punts de mostreig, sumant Sabadell i Ripollet, amb diferents cultius per a cada mostra que inclouen tècniques diverses i també graus de sensibilitat molt amplis. Els esforços “intensius” se centren en una vessant epidemiològica, una altra d’ambiental, i una tercera microbiològica per mirar de casar unes dades amb les altres. Els cinc laboratoris on s’han fet les analítiques són diferents. També se n’han fet en un d’internacional i al Centro Nacional de Microbiología a Majadahonda (Madrid). Tot plegat, segons Salut Pública, fa d’aquesta recerca una investigació “sense precedents” a Catalunya.

A l’espera de poder relacionar les mostres ambientals amb els patrons moleculars dels pacients afectats, Picart va explicar que existeixen més de 58 espècies del bacteri de la legionel·la, amb uns 2.000 patrons genòmics diferents, però que només el 10% pot manifestar complicacions clíniques en humans. A més a més, va garantir que tant la torre de refrigeració de l’empresa sabadellenca Tratamientos Térmicos Carreras com el camió municipal de neteja de Ripollet, assenyalats en els primers dies de la crisi sanitària, estaven contaminats amb un d’aquest tipus de legionel·la, i per això es va actuar.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de