Societat 18/01/2019

El Síndic de Greuges constata "carències" d'informació i coordinació en el cas del nadó de Pineda

Rafael Ribó reclama un protocol específic per prevenir maltractaments en nadons i nens petits

Lara Bonilla
2 min
Rafael Ribó i Maria Jesús Larios amb representants d'Infància i la DGAIA, Salut, l'Ajuntament de Pineda de Mar i l'EAIA del Maresme en una reunió sobre els suposats maltractaments d'un nadó de dos mesos

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reconegut aquest divendres que en el cas del nadó de Pineda de Mar ingressat en estat greu a l'Hospital de la Vall d'Hebron per presumptes maltractaments del seu pare, hi va haver "carències d'informació, de comunicació i de formació" dels diferents serveis de salut i socials que van intervenir en el cas. "Va fallar la transferència d'informació entre totes les administracions que estaven actuant", ha dit Rafael Ribó. "Els serveis socials, els de salut i els hospitals han de tenir més instruments i canals de comunicació entre ells, especialment en casos de maltractament", ha afegit.

Davant d'aquests fets, Rafael Ribó considera que cal un nou protocol específic per a nadons en situació de risc per protegir-los de possibles maltractaments i garantir "un seguiment més intensiu atesa la seva enorme vulnerabilitat per raó d'edat". El síndic ha apuntat que aquest seguiment podria començar ja en l'etapa prenatal quan es detectin situacions de vulnerabilitat, ja que no hi ha altres serveis, diu, que en "garanteixin el seguiment indirecte".

Aquest nou protocol pretén evitar el maltractament a nadons i complementar el ja existent, anomenat Protocol Alba, que es va elaborar arran d'una situació similar d'una nena de 5 anys que va patir greus conseqüències de salut per a tota la vida. "El Protocol Alba diu que davant de qualsevol sospita lleu s'han d'activar els mecanismes, i en aquest cas hi ha hagut sospita però no ha arribat a altres instàncies", ha explicat el síndic.

Ribó ha comparegut en roda de premsa després de reunir-se amb representants de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), l'Ajuntament de Pineda de Mar (on residia el nadó, de dos mesos, amb els seus pares) i del departament de Salut de la Generalitat.

Durant la reunió s'ha abordat la necessitat de millorar aquests protocols i circuits, així com la manca de recursos dels centres d'atenció primària per fer intervencions i acompanyament a les famílies en situació de vulnerabilitat. També s'ha posat sobre la taula la necessitat de millorar la formació especialitzada dels professionals de la salut per detectar possibles maltractaments, ja que el síndic ha confirmat que el nadó, que té dos mesos, va ser atès diverses vegades al centre d'atenció primària per fer-ne un seguiment pediàtric després del seu naixement, i els professionals no van detectar res.

El síndic està acabant de recopilar tota la informació del cas per emetre una resolució aviat. Per al síndic, en el cas del nadó de Pineda hi ha "elements més que suficients per creure que va ser objecte de maltractament", d'acord amb els protocols de protecció a la infància i tenint en compte les explicacions rebudes pels serveis implicats, ha opinat. Fonts de l'Hospital de la Vall d'Hebron han confirmat a l'ARA que el nadó continua "estable dins de la gravetat".

stats