Societat 05/09/2018

Tanquen un centre per a menors no acompanyats un mes després d’obrir-lo

El Govern diu que s’ha “desbordat” perquè a l’agost van arribar 450 joves més

Pau Esparch
3 min
Gràfic amb les dades d'arribades dels menors no acompanyats

BarcelonaCanvi, en poc més d’un mes, en la política del Govern per atendre els menors estrangers no acompanyats (MENA). Després que a mitjans de juliol la jutge degana de Barcelona prohibís que els joves dormissin a la Ciutat de la Justícia, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va posar en marxa un centre d’emergència al barri d’Hostafrancs de Barcelona. Aquest centre havia d’acollir els nois mentre es fan els tràmits d’identificar-los i determinar-ne l’edat. A finals de juliol la DGAIA va explicar que els menors hi passaven entre tres i cinc dies. També els Mossos d’Esquadra evitaven portar els MENA a la Ciutat de la Justícia perquè no hi passessin la nit. Però, un mes després, la mateixa direcció general va anunciar ahir que tanca aquest espai d’Hostafrancs: “Els infants i joves que s’hi allotjaven es reubicaran en un altre centre”.

“El centre [que només tenia 30 places] sempre s’havia concebut com un recurs provisional i transitori per acollir en primera instància” els menors no acompanyats durant l’estiu, va assegurar la directora de la DGAIA, Georgina Oliva, en un comunicat. Però Oliva va afegir que, davant l’augment d’arribades dels MENA les últimes setmanes, el centre “s’ha desbordat i actualment no pot prestar el servei pel qual l’havíem concebut”. Per aquesta raó, Oliva va explicar que s’ha decidit “avançar” el tancament de l’espai d’Hostafrancs, que s’havia previst “per d’aquí uns mesos”. El Govern va apuntar que treballa “de manera coordinada i conjunta” amb l’Ajuntament de Barcelona “per al correcte tancament del centre”.

El fet, però, és que el departament de Treball, Afers Socials i Famílies no va aclarir, més enllà del comunicat, aquest canvi de plantejament. Sobre la declaració que el centre s’ha “desbordat”, el cert és que a l’agost han arribat 450 menors estrangers no acompanyats més a Catalunya. Des del gener i fins a l’agost, la DGAIA ja ha atès 1.944 MENA. La xifra gairebé triplica les arribades del mateix període de l’any passat i supera amb escreix el nombre de menors no acompanyats que van arribar en tot el 2017 (quan van ser 1.489). La suma dels 483 joves del juliol i els 450 de l’agost se situa per sobre dels MENA que van arribar en tot el 2016. En total, la DGAIA atén actualment 2.203 menors no acompanyats; fa un mes eren 1.833 i aleshores suposaven més d’un 22% dels menors tutelats pel Govern.

Queixes dels veïns

Les dades dels MENA fa mesos que es mantenen a l’alça a Catalunya: cada mes d’aquest any s’ha tancat amb més arribades de menors estrangers no acompanyats que el mateix mes del 2017. Tot i això, per la valoració que va fer-ne ahir el Govern, sembla que a l’hora d’obrir el centre d’emergència d’Hostafrancs no es va preveure aquesta possibilitat. L’equipament disposava de 30 places i havia començat a generar queixes dels veïns. “La majoria de menors no són ni incívics ni delinqüents, però hem de tenir clar que hi ha un grup que sí que ho són”, va denunciar fa uns dies el secretari de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, Jordi Clausell, en declaracions a Efe. Poc després de l’obertura del centre els veïns van assegurar que hi havia hagut un augment de robatoris, persecucions a menors, conductes incíviques i altres problemes d’inseguretat. Segons Efe, la comunitat gitana d’Hostafrancs també es va queixar a la DGAIA.

Malgrat tot, ahir el departament de Treball, Afers Socials i Famílies no va voler entrar en més detalls sobre el motiu del tancament del centre –es va remetre al comunicat– i tampoc va concretar com funcionarà a partir d’ara la primera acollida dels MENA, tenint en compte que la jutge degana manté la prohibició que els menors dormin a la Ciutat de la Justícia. En el mateix comunicat, el departament tornava a insistir al govern espanyol que cal “més informació i transparència” sobre l’arribada dels MENA “per poder dur a terme una millor planificació, previsió i coordinació de la resposta a les seves necessitats”.

Paral·lelament, ahir l’ONG Save the Children va mostrar la seva “preocupació” per les últimes propostes que algunes comunitats autònomes, com Andalusia, Ceuta i Melilla, han plantejat sobre els MENA, com ara el retorn dels menors de nacionalitat marroquina als seus llocs de procedència.

stats