Societat 24/02/2016

Trànsit multiplica els 'ulls' per terra i per aire per caçar els conductors que facin servir el telèfon

L'helicòpter se centrarà exclusivament a gravar els infractors i es posaran dos càmeres fixes que només vigilaran l'ús del mòbil i el cinturó

Albert Solé
2 min
L'helicòpter que gravarà els infractors

BarcelonaOfensiva del Servei Català de Trànsit contra l‘ús del mòbil al volant, que ja és la primera causa de mort a les carreteres catalanes. L’objectiu és que aquelles persones que, tot i saber que fer servir el mòbil amb el cotxe en marxa és perillós i és sancionable, ho fan igualment, sàpiguen que més ulls el vigilaran allà on vagin. Així, a partir d’ara l’helicòpter amb càmera que controlava el fluxe de trànsit, i puntualment detectava alguna infracció, volarà cada dia i es dedicarà a detectar els conductors que facin servir el mòbil mentre condueixen, o no portin el cinturó de seguretat. Fins ara, amb aquestes actutacions puntuals detectaven una mitjana de 30 conductors fent servir el mòbil conduint al mes. A partir d’ara però, des del mateix helicòpter, equipat amb una càmara, el mossos que hi viatgi i caci algun infractor, podrà tramitar la multa directament, igual que ho pot fer un agent a peu de carrer. També s’instal·laran dues càmeres fixes en els panells informatius de les carreteres que faran la mateixa funció, captar l’ús inadequat del telèfon al volant, i l’absència del cinturó.

Aquestes són dues de les mesures més destacades d’una llista de deu que formen el pla de xoc contra els accidents de trànsit del Govern. L’augment d’un 25% dels accidents mortals el 2015 respecte el 2014 ha posat en alerta el Servei Català de Trànsit: “Hem d’actuar i fer coses diferents”, afirmava ahir el conseller d’Interior.

Fora d’aquestes mesures, Jordi Jané va explicar una altra arma que tenen per mirar de conscienciar els conductor dels perills del mòbil al volant: la petició dels Mossos als jutges que, en els casos dels accidents mortals o molts greus, demanin a les operadores de telefonia que permetin comprovar si l’infractor havia fet servir el mòbil en el moment de l’accident. “I si es comprova que és així, ho sabrà el jutge i pot canviar el tipus de delicte penal”, recorda el conseller d’Interior, Jordi Jané. “No escrigueu whatsapps mentre conduïu, sisplau, pot tenir conseqüències penals”, va recordar.

Setge a la velocitat

L’excés de velocitat ja no és la causa principal de mort a les carreteres –és la quarta–, però continua sent un problema i des de Trànsit hi seguiran lluitant en contra per la via de la sanció. Per aquest motiu el conseller Jordi Jané va anunciar ahir la instal·lació de 19 radars per tram més aquest 2016 –ara ja n’hi ha 11 en servei–: deu s’instal·laran aquest estiu (un per cada sentit a l’AP7 a Tarragona ciutat, a la C-16 a Cercs i Sant Cugat del Vallès, a la N-II a Capmany i a la C-66 a Corçà), i els altres nou a finals d’any. A més, durant l’any compraran nou radars mòbils de nova tecnologia, que se sumaran als 31 existents –tot i que alguns d’aquests es retiraran–. Tots aquests nous radars s’afegeixen als 176 fixos que hi ha repartits per les carreteres catalanes.

stats