Societat 14/08/2012

Troben papallones amb mutacions provocades per la radiació de Fukushima

Un estudi publicat a 'Nature' ha identificat mutacions en papallones que vivien a prop de la central i ho relaciona amb el desastre nuclear

Efe
2 min
Imatge proporcionada per Joji Otaki, professor de biologia de la Universitat de Ryukyus, que mostra un exemplar mascle adult sa (a dalt) de la papallona i un exemplar mutat (a sota) de la mateixa espècie / EFE

TòquioUn grup de científics japonesos ha descobert mutacions genètiques en papallones exposades a la radiació a la zona del voltant de la central atòmica de Fukushima, epicentre de la crisi nuclear del 2011, segons un article publicat al portal 'Scientific reports' de la revista científica 'Nature'.

Segons els investigadors, la crisi nuclear a Fukushima, iniciada després del tsunami que va assolar el nord-est nipó el març del 2011, va provocar "l'alliberament massiu de material radioactiu al medi ambient", que va causar "danys fisiològics i genètics" a les papallones Zizeeria, una espècie molt comuna al Japó.

Aquest tipus de papallones, que tenen un cicle de vida aproximat d'un mes, són considerades generalment "indicadors mediambientals" molt útils, ja que tenen unes ales el patró cromàtic de les quals és molt sensible als canvis en l'ambient, assenyala l'article.

Mutacions a les ales i els ulls

L'equip, format per científics de la Universitat de Ryukyu, a l'illa d'Okinawa (sud-oest), va recollir el maig del 2011 un total de 144 espècimens adults al voltant de Fukushima, alguns dels quals van mostrar "anormalitats lleus" i, en una segona generació, anomalies "més severes".

238 exemplars més van ser recollits en una segona onada el setembre del 2011, mig any després que es produís l'accident nuclear, i presentaven mutacions encara més pronunciades, sobretot a les ales i els ulls, que els estudiats al maig.

Clau per conèixer els efectes de la radiació en els altres animals

Segons els científics, amb l'experiment és possible demostrar que l'exposició a dosis petites de contaminació radioactiva en espècies com les papallones "té implicacions inestimables" per conèixer els futurs efectes de la radiació en la resta dels animals que es troben al voltant de la malmesa planta.

L'accident a la central nuclear de Fukushima Daiichi, el pitjor des del de Txernòbil (Ucraïna), ha afectat greument l'agricultura, la ramaderia i la pesca locals, a més d'haver obligat a l'evacuació de més de 50.000 persones d'una zona d'exclusió de 20 quilòmetres al voltant de la planta nuclear.

Des de l'inici de la crisi provocada pel terratrèmol i posterior tsunami de març de 2011, les autoritats realitzen proves periòdiques per analitzar l'impacte que l'accident ha pogut tenir en el medi ambient i en els aliments.

stats