Societat 04/05/2018

Ensenyament "referma el seu suport" a tots els docents davant les acusacions d'adoctrinament del ministeri

La USTEC crida els professors a mobilitzar-se davant la "purga del professorat" de l'Estat

Ara
3 min
Ensenyament i la comunitat educativa preparen accions legals

BarcelonaEl departament d'Ensenyament ha emès un breu comunicat en plena tempesta per les acusacions del ministeri d'adoctrinament a les aules catalanes. En el text, la conselleria –intervinguda pel 155– "reitera la confiança en tots els docents del sistema educatiu català i els referma tot el seu suport" davant les queixes fetes públiques pel ministeri d'Educació.

La conselleria també confirma que totes les denúncies per adoctrinament que s'han fet públiques a través dels mitjans es van iniciar al mes d'octubre i que ja s'ha donat resposta a totes. Així, el departament recorda que només dues han sigut judicialitzades i que en cap de les dues s'ha obert un expedient als docents implicats.

Qui també ha emès un comunicat és el sindicat majoritari entre els mestres, la USTEC-STEs, en aquest cas molt més extens. L'organització sindical ha avisat que "s'oposarà amb totes les forces" a les acusacions d'adoctrinament per part del ministeri, que ahir va publicar els llistats de queixes interposades contra gairebé una seixantena de centres catalans. El sindicat considera el cas "una purga del professorat", amb acusacions que "no tenen fonament" i són "deformacions de la realitat". "Això correspon a un atac deliberat a l'escola catalana amb clara finalitat política", afirma el comunicat.

Així, el sindicat fa una crida a tots els docents i a la resta de personal d'escoles i instituts a mobilitzar-se "en defensa de la llibertat d'expressió, de càtedra i de la democràcia, i a solidaritzar-se amb tots i totes les companyes assenyalades o inculpades". Per això convoquen a fer assemblees de treballadors per fer arribar propostes de mobilització que "com a col·lectiu" estan disposats "a portar a terme". "No podem permetre una purga del professorat per motius polítics. Ens hi van la feina i l'educació del país", afirmen.

El comunicat prova de rebatre les acusacions del ministeri amb aquests arguments:

  • S'han saltat els protocols: l'USTEC denuncia que els denunciants "s'han saltat tots els protocols" perquè no s'han adreçat abans a la direcció o a la inspecció educativa. "És una prova fefaent que el que en realitat busquen és disparar contra l'escola", afirmen.
  • Els centres educatius no són bombolles aïllades del món: el sindicat recorda que les escoles i els instituts "són espais de formació d'una ciutadania crítica i responsable, de circulació d'idees en llibertat, on la llibertat d'expressió, de pensament i de càtedra no poden estar en qüestió". Afirmen que "no són bombolles aïllades del món que els envolta", sinó el contrari, perquè els professors tenen l'obligació "d'ajudar els alumnes a comprendre els fenòmens socials i polítics que es viuen al seu entorn".
  • Pluralitat: l'USTEC recorda que aquesta tasca d'explicar, també la política, a les aules, s'ha de fer des de la pluralitat d'opinions, també entre el professorat, diu el text. Segons l'organització, el ministeri vol "anihilar" aquesta pluralitat amb la seva actuació. "Adoctrinar és que el professorat faci el que li dicta el poder", afirmen per rebatre les acusacions del ministeri.
  • Les vagues són legals: el sindicat assegura que els informes del ministeri diuen que "menors s'han manifestat en horari escolar", i és cert, però recorden que a partir dels 14 anys els joves tenen dret a fer vaga i que l'obligació dels centres i de les famílies "és protegir els drets dels menors, no erosionar-los".

Amb tot, el sindicat afirma que la "desautorització permanent" del professorat pot tenir conseqüències "molt negatives" tant per la salut democràtica de la societat com pel rendiment del sistema educatiu. "El ministeri i els mitjans de comunicació que insisteixen en el discurs de l'adoctrinament a l'escola catalana no saben el mal (o sí) que estan fent a l'educació del país", sentencien.

Fapaes denuncia el "linxament públic" als professors d'El Palau

L'associació de pares Fapaes també ha emès un comunicat per denunciar el "linxament públic" als nou professors d'El Palau denunciats per la fiscalia per suposadament haver "humiliat" fills de guàrdies civils a classe. Segons l'organització, el tractament mediàtic i polític del cas "constitueix una greu irresponsabilitat i atempta contra els seus drets de ciutadans en un sistema democràtic".

Davant d'aquesta situació, Fapaes reafirma la seva confiança en els mestres i professors del sistema educatiu català, uns "grans professionals" que, afirmen al text, "sempre han estat a l'alçada dels reptes que havien d'afrontar".

També lamenten que els més perjudicats per aquest "despropòsit mediàtic" són tots els alumnes. "Aquest rebombori no ajuda gens a la seva concentració en el que toca", afirmen des de Fapaes.

stats