Universitats manté que no rebaixarà les taxes a tots els estudiants

Arcadi Navarro ha assegurat que la disminució del 30% costaria 47 milions d'euros

Cop de porta a la rebaixa de taxes universitàries lineal del 30% aprovada pel Parlament aquest any. Aquest és el missatge que ha transmès aquest dijous el  secretari d’Universitats i Investigació, Arcadi Navarro, durant la compareixença al Parlament, en la qual ha defensat el sistema de tarifació social dels preus de les universitats a Catalunya. “En una situació de postcrisi no abaixaré un 30% les taxes a les famílies amb rendes de 200.000 o 300.000 euros a l’any”, ha afirmat Navarro, que ha assegurat que la rebaixa tindria un cost de 47 milions d’euros.

Actualment, les taxes universitàries de Catalunya són les més cares d’Espanya. Navarro, però, ha sortit en defensa del model català i ha afirmat que un 44% dels estudiants de les universitats catalanes disposa d’algun tipus d’ajuda o beca, i per tant, ha assegurat que “no és correcte que Catalunya tripliqui” el preu d’altres comunitats autònomes. En aquest sentit, Navarro ha considerat que el sistema de tarifació català, –en què les rendes més altes paguen més per accedir a la universitat– és “bo”, i ha afegit que seria positiu que aquest model es traslladés a la resta de l’Estat.

Navarro ha carregat contra el govern espanyol i ha lamentat que tingui la competència per a les beques salari. En aquest sentit, li ha retret que Catalunya no tingui el “nivell d’autonomia que desitja el Tribunal Constitucional (TC): “El 2001 va dictar una primera sentència instant el traspàs de la competència de beques a la Generalitat”, ha insistit.

El secretari també ha fet referència al manifest que van signar els rectors de les universitats catalanes, que demanava més finançament al Govern. Navarro ha comparat el preu de la universitat amb el de les escoles bressol, i ha conclòs que els rectors “segur que són conscients que hi ha necessitats primordials” per cobrir.