L'ONU demana al Vaticà una acció "immediata" contra els capellans que han abusat de menors

El comitè dels drets dels nens de les Nacions Unides, que ha acusat el Vaticà d'haver permès abusos sexuals contra menors, demana a l'Església que aparti de les seves funcions els capellans implicats i que posi els casos en mans de la Justícia

El comitè dels drets dels nens de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha acusat aquest dimecres el Vaticà de protegir centenars de capellans que cometien abusos sexuals a menors i l'ha denunciat d'adoptar "sistemàticament" polítiques que permetien la continuïtat d'aquests crims. 

Aquest organisme ha mostrat mitjançat un informe, publicat avui, la seva "profunda preocupació sobre l'abús sexual de menors comesos per membres de l'Església catòlica que operen sota l'autoritat de la Santa Seu, amb clergues que estan involucrats en l'abús sexual de desenes de milers de nens a tot el món".

A més, ha acusat el Vaticà de no haver reconegut mai "l'amplitud dels crims" d'abús sexual contra nens per part de sacerdots i de no haver adoptat "les mesures necessàries" per atendre aquests casos i protegir els menors. Les Nacions Unides demanen al Vaticà una actuació "immediata" contra els capellans pederastes que passaria per apartar-los de les seves funcions i posar tots els casos d'abusos en mans de la Justícia.

Mobilitat dels abusadors

El comitè ha denunciat que la Santa Seu ha permès la transferència "d'una parròquia a una altra, o altres països, d'abusadors ben coneguts, en un intent per encobrir els seus crims".

En aquest context, segons els experts d'aquest organisme, "la mobilitat dels responsables, que ha permès a molts sacerdots mantenir-se en contacte amb els nens i continuar abusant-ne, segueix posant molts infants davant un alt risc d'abús sexual a molts països".

"S'ha reportat que desenes de responsables d'abusos sexuals segueixen en contacte amb nens", insisteix l'informe, presentat gairebé dues setmanes després de la compareixença d'alts representants del Vaticà davant el comitè com a part d'un procediment a què se sotmeten periòdicament els estats que han ratificat la referida convenció.

Es desconeix la xifra dels nens víctimes d'abusos sexuals

En el seu document final sobre el Vaticà, el comitè es refereix a "desenes de milers de casos" d'abusos sexuals contra nens per part de membres de les esglésies catòliques que operen sota l'autoritat de la Santa Seu. Per part seva, la presidenta del comitè, Kirsten Sandberg, preguntada per aquesta qüestió, ha dit que la informació utilitzada "prové de nombroses fonts, però ningú ha posat totes les dades juntes per tenir una xifra concreta".

A més, aquest organisme lamenta que, moltes vegades, el Vaticà no ha denunciat els casos d'abús sexual que ha descobert que s'han comès en aquesta institució. "En molts casos, les autoritats de l'Església, incloent-hi la més alta jerarquia del Vaticà, s'han mostrat reticents i, en alguns casos, han rebutjat cooperar amb les autoritats judicials i comissions d'investigació".

En aquest sentit, l'ONU adverteix que la Santa Seu hauria d'obrir els arxius i donar a conèixer els clergues que han comès aquests crims amb la finalitat que assumeixin les seves responsabilitats.