Societat 21/05/2013

Wert retreu que Catalunya tingui el mateix fracàs escolar que Espanya quan té un nivell socioeconòmic superior

El ministre desafia la Generalitat a presentar una nova fórmula per garantir el castellà a Catalunya per poder negociar

M. Eugènia Quetglas
2 min
El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, aquest divendres / ACN

MadridEl ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha retret a Catalunya que tingui el mateix nivell de fracàs escolar que la mitjana espanyola quan té un nivell socioeconòmic superior. Quan responia al senador de CiU, Ramon Alturo, que li retreia que es vulgui carregar el model de normalització lingüística, que ha estat clau en la integració dels nouvinguts, el ministre ha etzibat que no entén que els catalans puguin "estar satisfets" amb els resultats del seu sistema educatiu quan té uns nivells d'abandonament escolar que "no li corresponen". El ministre entén que amb els nivells de renda catalana haurien de ser millors.

L'anàlisi dels nivells de renda no computen en la majoria d'estudis internacionals per mesurar la qualitat dels sistemes educatius, tot i que, com han explicat fonts ministerials, són indicadors que es tenen en compte per fer una millor radiografia social.

El ministre ha contestat un total de set preguntes a l'oposició sobre la reforma educativa en la sessió de control del Senat. En tots els casos, el ministre ha defensat que la Lomce reduirà el fracàs escolar i reduirà l'alta taxa d'atur juvenil. Després d'enumerar una per una les dades negatives de l'actual sistema ha dit: "Si considera que no és necessària una reforma educativa, no sé quina mena de cataclisme necessita".

La majoria de grups han comunicat al ministre que presentaran el veto al Senat contra la llei Wert. Tots li han reclamat més diàleg i consens. Ell, en tots els casos, ha presumit de comptar amb la majoria de suport parlamentari en tenir la majoria absoluta dels vots del PP al Congrés i al Senat. Només ha fet una proposta concreta al diàleg i amb trampa, que ja havia fet amb antelació: Wert ha proposat a la Generalitat que presenti una fórmula per garantir el dret d'escolaritzar els nens en castellà a Catalunya i retirarà la disposició addicional 38. La trampa és que d'aquesta manera és garantiria el seu objectiu d'implantar dues vies lingüístiques a Catalunya.

stats