NORMA POLÈMICA
Societat 15/05/2015

Wert desafia: ara amb els toros

El Govern ja estudia un recurs al TC contra la llei del patrimoni cultural immaterial, aprovada ahir

Joan Rusiñol / Selena Soro
3 min
UNA IMATGE DEL PASSAT QUE EL PP VOL PER AL FUTUR Fotografies com aquesta, amb José Tomás a la Monumental de Barcelona, formen part de l’arxiu del passat i la majoria dubta que es tornin a repetir a Catalunya, malgrat els intents legislatius del govern espanyol per blindar la tauromàquia  a tot l’Estat com a part de l’anomenat patrimoni cultural immaterial.

Madrid / BarcelonaDesprés de la llengua, ara és el torn de la tauromàquia. La llei que el ministre d’Educació i Cultura, José Ignacio Wert, ha dissenyat per intentar que els toros tornin a Catalunya va culminar ahir la tramitació parlamentària. El PP va aprovar sense consens la norma que, d’entrada, ha de servir per protegir el patrimoni cultural immaterial i blindar manifestacions populars com els tribunals de regants de l’Horta valenciana, la dieta mediterrània i el flamenc. L’oposició, però, denuncia que l’objectiu últim és garantir les corrides de toros a tot el territori estatal, encara que això suposi una vulneració de les competències autonòmiques. Un nou litigi que, molt probablement, portarà més feina al Tribunal Constitucional.

En el redactat de la normativa, l’executiu espanyol admet la complexitat del repartiment competencial entre administracions però diu que la catalogació com a “manifestació representativa” d’aquest tipus de patrimoni correspon a l’Estat en casos concrets. En destaquen dos, que podrien acabar sent la porta d’entrada dels toros al Principat, malgrat la prohibició del Parlament. En el primer, el ministeri es reserva la potestat quan aquestes expressions “superin l’àmbit territorial” d’una única comunitat i no hi hagi un instrument de coordinació; en el segon, quan cregui que fa falta “una consideració unitària d’una tradició compartida”.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va avançar que el Govern estudia presentar un recurs al TC perquè l’Estatut recull que les decisions en aquesta matèria estan transferides. “Si trenquen aquest principi estan acabant definitivament amb el poc que queda del pacte del 78”, va alertar.

L’oposició ho té clar

Al ple de la cambra baixa, que donava llum verda al text aprovat al Senat, no hi va assistir Wert, que en aquella hora era al consell de ministres. Però el portaveu del grup popular, Juan de Dios Ruano, va provar de defugir el debat de la tauromàquia i va prometre que la normativa només respon a “l’amor per la cultura espanyola”.

La resta de partits no es creuen que aquest sigui l’objectiu final del ministre, que intenta complir un dels compromisos electorals del PP abans que acabi la legislatura. De fet, en un dels debats a la cambra baixa, el president de la comissió de cultura, Juan Manuel Albendea, reconegut activista protaurí, va reconèixer que legislaven pensant en la situació a Catalunya. Ahir el grup socialista va lamentar “l’obsessió” del govern de Mariano Rajoy en aquesta qüestió, “sembrant discòrdia i enfrontament”. Tot i això, finalment el PSOE es va abstenir. CiU hi veu una “clara extralimitació competencial” i l’Esquerra Plural, el grup d’ICV-EUiA, “una provocació” i un intent de blindar el “maltractament d’animals per plaer”.

Tot i el discurs públic de la dreta, provant de treure ferro a la mesura, la nova llei conté una disposició addicional que subratlla explícitament que el toreig ja està considerat patrimoni cultural gràcies a una llei aprovada el 2013. A més, l’article 11 assigna a l’Estat la feina de “promoure l’enriquiment i fomentar i tutelar l’accés de tots els ciutadans” a aquest tipus d’expressions. Cal no perdre de vista que el 2010 el PP va presentar un recurs al TC contra la decisió de la cambra catalana que es va admetre a tràmit però que encara està pendent de sentència.

En qualsevol cas, és improbable que la publicació al BOE de la llei provoqui la reobertura automàtica de les places. La comissió de protecció dels drets dels animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona recorda que la llei 18/2013 no va comportar cap efecte real. La responsable de la comissió, Carmen Valenzuela, afirma a l’ARA que estan “tranquils”, si bé admet que “aquesta llei és un pas enrere”. “L’únic que hi té alguna cosa a dir és el Tribunal Constitucional”, insisteix. Comença un nou pols.

stats