Societat 02/03/2018

Quinze anys després, absolen els 11 acusats pels aldarulls amb la policia municipal al bar Bemba de Sabadell

La sentència qualifica d"innecessari" i "desproporcionat" l'operatiu dirigit per l'exalcalde Bustos

Montse Riart/xavi Segura
3 min
Els acusats pel cas Bemba en el primer dia de judici

Barcelona/SabadellEl 27 de setembre del 2003 l'exalcalde de Sabadell Manel Bustos i el seu germà i regidor de Seguretat Ciutadana van aprofitar les queixes per molèsties i sorolls d'uns veïns de l'entorn del bar Bemba per estrenar la nova unitat antidisturbis de la policia municipal. L'operatiu va acabar amb aldarulls i 11 joves detinguts, entre ells l'exfutbolista Oleguer Presas, ial cap de gairebé 15 anys un jutjat penal de Sabadell els ha acabat absolent: "Els aldarulls que van derivar en la detenció dels acusats van ser causats per una intervenció policial innecessària durant la qual els agents podrien haver actuat de manera desproporcionada i practicant detencions sense atendre criteris rigorosos", diu el jutge.

En la sentència, el jutge deixa clar que els acusats van ser els responsables dels aldarulls i les destrosses al mobiliari urbà que es van produir aquella matinada. Però també assegura que els joves no estaven fent res quan els agents van arribar i que el fort operatiu que va desplegar la policia municipal, amb la presència fins i tot de l'exalcalde Manel Bustos i el seu germà, va acabar provocant la reacció dels processats, ara absolts: "Els aldarulls van començar per una decisió desencertada de les autoritats municipals que es van personar al lloc dels fets", diu la sentència.

Segons el jutge, l'operatiu va ser "innecessari" i "desproporcionat", perquè els agents que hi van participar van arribar a treure alguns joves del local fent "més força de la mínima imprescindible": "Encara que l'actuació policial no forma part pròpiament del procediment, el resultat de la prova practicada al judici revela que durant la seva actuació els agents van poder actuar de manera desproporcionada i practicant detencions sense atendre a criteris rigorosos", diu la sentència, que assegura que durant l'operatiu es van produir "greus irregularitats".

Així, la sentència es basa en el testimoni de l'exintendent de la policia municipal, que va admetre al judici que, quan van arribar, els joves tenien "una actitud festiva" i que la presència de les autoritats "va alterar-los, i més quan l'alcalde –Manel Bustos– els va amenaçar de carregar contra ells si no marxaven". Segons el relat, Bustos va "avisar una patrulla especial" i els va ordenar "carregar". El jutge destaca també que altres testimonis han explicat que aquesta unitat era "de recent creació" i que "l'alcalde tenia el desig de provar el seu funcionament".

Concentració a l'Ajuntament per celebrar l'absolució

La sentència ha desfermat l’alegria entre els 11 encausats en aquest cas. Tot ells, acompanyats per amics, familiars i representants polítics, entre els quals hi havia l’alcalde de Sabadell, el cupaire Maties Serracant, han dut a terme aquesta tarda una concentració davant de l’ajuntament per celebrar amb cava la resolució judicial. “Estem molt contents perquè la sentència demostra que aquella nit va ser el despropòsit d’unes ordres polítiques que van generar una situació de caos”, ha explicat l’exjugador del Barça, Oleguer Presas, que considera que l’actuació de la policia va ser “desproporcionada”.

En aquest sentit, els encausats han afirmat que la sentència, que consideren “duríssima” contra els germans Bustos, deixa palès que les detencions d’aquella nit van ser “completament arbitràries” i “aleatòries”, i asseguren que ara, després de 15 anys dels fets, ja es pot tancar “aquest capítol personal i polític de Sabadell”. No obstant, els absolts han remarcat que la decisió judicial “demostra” que la denúncia que més de 20 persones (entre detinguts i ferits) van presentar poc després dels aldarulls als jutjats contra l’actuació policial i municipal, i que va quedar arxivada l’any 2006, “mai s’hauria d’haver arxivat”.

Tots els encausats del cas, ara ja absolts, coincideixen a catalogar de “decisió política” les càrregues policials que aquella nit van trasbalsar la vida nocturna del centre de la ciutat. De fet, els afectats consideren que aquell dia l’alcalde Manuel Bustos “va intentar escarmentar” un sector de la joventut de Sabadell que era crític amb les seves polítiques. “La sentència demostra que aquella situació la va general el PSC amb la seva forma d’actuar amb Manuel Bustos dirigint la política sabadellenca de forma autoritària”, ha assegurat Manuel Quesada, un dels absolts.

“Darrere de les agressions, dels cops de porra i les pilotes de goma hi havia una decisió política”, ha afirmat Víctor López, un altre dels detinguts aquella nit, que creu que la decisió judicial marca “un abans i un després” a la ciutat: “La crítica i la dissidència política no es poden combatre amb càrregues policials; no es pot governar una ciutat a cops de porra”. En aquest sentit, López qualifica que Manuel Bustos va fer aquella nit de “xèrif” de la ciutat, i ha demanat que aquesta manera de fer política “s’ha d’acabar”.

stats