Abusos a menors

Denuncien per abusos sexuals una figura històrica de l’hoquei a Mataró

Els fets van produir-se fa una dècada i al club havien prohibit l'entrada de l'home als vestidors pel malestar que havia traslladat una família

4 min
Imatge d'arxiu d'uns nens entrenant a hoquei

BarcelonaRecorda que la primera vegada va ser quan tenia 12 anys. Als vestidors. Quan s’estava dutxant després d’un entrenament. Joan P. era una figura venerada dins del Club Hoquei Mataró i va aprofitar la seva posició per abusar sexualment d’aquell nen que no entenia el que estava passant. Els abusos van repetir-se al llarg de dos anys, fins que ell va complir els 14 i va poder posar-hi fi. Un dia l’home el va tancar al bany, empenyent-lo a l’interior per intentar abusar-ne sexualment, però el nen va aconseguir desfer-se’n i va marxar. Va ser l’última vegada que va patir abusos d’aquell home que ho era tot al club: havia estat delegat i entrenador i havia sigut vicepresident de l'entitat a la qual havia arribat l’any 1968, quan va aterrar-hi per col·laborar amb la base. Primer va vincular-se a l’equip infantil, ajudant en tasques de delegat, i al cap d’uns anys, va començar a fer d’entrenador dels més menuts. Consultat per aquest diari, Joan P., que aviat complirà 80 anys, ha preferit no fer cap declaració.

Els fets van succeir fa una dècada, quan Joan P., presumptament, va abusar del nen diverses vegades. Primer a les mateixes instal·lacions del club. Després, aprofitant la proximitat i confiança que hi havia amb la víctima, va abusar-ne al cotxe, en dues ocasions, quan el duia a casa després dels entrenaments. També va passar, novament dos cops, a casa del mateix home, a Mataró. Després de l’últim episodi a les instal·lacions de l’entitat, el nen –que ha demanat aparèixer de manera anònima en aquest article per no quedar associat a aquest episodi de manera pública– no va tornar a veure l’home fins aquesta primavera. Se’l va creuar pel carrer. Un retrobament set anys més tard que va precedir la denúncia del 28 de juliol. Després de parlar-ne amb la parella i la família, va decidir acudir a la policia per explicar-ho tot. Ho va fer a una comissaria dels Mossos d’Esquadra del Maresme, convençut que no és l’únic menor que va patir situacions similars. El cas ha recaigut en el jutjat d’instrucció número 1 de Mataró, i està pendent que declarin les persones implicades.

"Es tracta d’uns fets d’especial gravetat, uns abusos sexuals continuats en el temps a un menor de 12 anys i per part d’una persona de confiança, que havia ostentat càrrecs importants dins del club, amb una gran diferència d’edat amb la víctima", diu l’advocada del noi, la penalista Georgina Martí. Apunta que la prescripció per un delicte d’aquest tipus, d’acord amb el Codi Penal vigent en els moments dels fets, seria de 15 anys, a comptar a partir de la majoria d’edat de la víctima. Per tant, els presumptes abusos encara no haurien prescrit.

Prohibició d'entrar als vestidors

L’any 2014, segons expliquen fonts de l’entitat d’aquella època, una família va traslladar el malestar perquè Joan P. entrava als vestidors massa sovint. Com que feia anys que hi havia "comentaris" sobre ell –tot i que mai s'havia detectat res, aclareixen– es va decidir prohibir-li l’entrada. Per no personalitzar-ho en Joan P., un home gran solter que es passava moltíssimes hores a les instal·lacions de l’entitat, el club va fer extensiva la prohibició a totes les persones alienes als equips i només podien entrar als vestidors, de manera justificada, entrenadors i delegat. Els pares o els mateixos membres de la junta no podien accedir-hi. De fet, segons l’expresident Josep Maria Spà, anys abans d'aquesta queixa ja s’havia demanat a Joan P. que s'abstingués d'entrar a les sales dels equips. "El conec des que va entrar al club i en cap moment vaig poder intuir que fes coses que no havia de fer. És una persona que ha sigut molt propera a la canalla i vaig dir-li que evités entrar als vestidors, que parlés amb ells a fora. El vestidor no és el lloc on ha d’estar un directiu. Jo tampoc ho feia", explica Spà.

L'ARA ha parlat amb un exesportista de l'entitat que confirma que l'any 2014 hi va haver queixes sobre Joan P. En aquest cas, però, el noi relata com l'home va invitar-lo a casa i va oferir-li un ordinador perquè hi busqués el que volgués, fins i tot pornografia. Es va acostar molt al noi, que llavors tenia 13 o 14 anys, i abans que el contacte físic anés a més, el menor va aconseguir marxar. Durant els mesos anteriors, Joan P. ja li havia parlat de qüestions relacionades amb el sexe, li va preguntar si ja s'havia masturbat i com havia sigut la seva primera experiència sexual. Quan el noi va relatar a casa el que li havia succeït amb Joan P. el pare del menor va anar a veure els responsables del club i els va traslladar el seu malestar.

Resposta de l'entitat

El 2019 Joan P. va deixar de ser directiu del CH Mataró. "Va fer comentaris fora de lloc a una àrbitre", expliquen des de l’entitat, i se’l va "convidar" a deixar la junta. Des de llavors, va continuar sent soci. Arran de la denúncia, el CH Mataró s'ha "posat a disposició del denunciant i altres possibles víctimes en tot allò que necessitin de l’entitat". També s'ha ofert "a acompanyar les víctimes en aquest dolorós procés", ha condemnat aquest tipus d'agressions i abusos i s'ha fixat com a objectiu revisar "els protocols i reglaments interns per evitar situacions de risc".

Als anys 80, l'acusat també va ajudar a fundar el Club d’Hoquei i Patinatge Artístic Cadí, a la Seu d’Urgell, ja que estiuejava a prop. De fet, muntava casals amb nens dels dos clubs, relaten diferents persones vinculades a l’entitat maresmenca. El president del club urgellès, Joan Garreta, té un bon record de Joan P. Mai ningú es va queixar de res: "L’apreciem molt, ens ha ajudat sempre".

Investigació

Si coneixes cap història o tens alguna informació sobre aquest cas o un altre, la pots fer arribar a l’equip d’investigació del diari aquí.

stats