Violència sexual

“He oblidat per sobreviure”: les agressions sexuals d’un exentrenador del CN Terrassa

Una exnedadora denuncia els abusos i una altra noia va estar a punt de morir per culpa de la droga que ell, 20 anys més gran, li donava quan en tenia 13

6 min
La Gemma nedant en aquella època

Terrassa / Barcelona / Castellar del Vallès"Què passa en aquell cotxe negre?". És la pregunta que va fer-li la professora, la Natàlia R., a la Gemma després d'observar com aquell Citroen AX negre estava parat cada matí a l'entrada de l'escola Lanaspa-Giralt de Terrassa. El vehicle el conduïa l'Eduard Baldó, entrenador del CN Terrassa, que portava cada matí alguns nedadors del club a l'escola. Molts dies arribaven abans d'hora al centre i s'hi quedaven xerrant una estona. L'Ariadna –nom fictici–, amiga de la Gemma, s'hi va acabar sumant.

Va callar. La Gemma no va poder explicar el que li havia passat a ella, tampoc la relació cada vegada més íntima que intuïa que s'estava gestant entre l'Eduard i la seva amiga. Era una nena i va protegir aquell entrenador que s'havia guanyat la seva confiança, aquella figura "propera i simpàtica" que parlava de festes, de drogues i sexe a nenes preadolescents.

“Edu, no. Edu, para”

La Gemma va patir tres agressions sexuals del seu entrenador. Són les que recorda amb claredat. La primera quan cursava setè d'EGB, l'any 1989. Tenia 12 o 13 anys. Ell la va dur a casa després d'un entrenament i li va fer emprovar un banyador. Va deixar-la sola al menjador, però va entrar abans que acabés de vestir-se; va començar a acariciar-la i petonejar-la, la va estirar al sofà i la va agredir sexualment. "Edu no, Edu no". La Gemma ho va repetir una vegada i una altra. Es va quedar paralitzada, repetint entre llàgrimes al seu entrenador, vint anys més gran que ella, que parés. "Edu, no. Edu, para. Edu, sisplau". Aquestes paraules li van quedar gravades per sempre més. Com també la frase que ell va dir-li quan va acabar: "Aquest serà el nostre secret".

L'agressió, segons explica ella, es va repetir dues vegades més. A casa de la Gemma. "Com Larry Nassar, em va tocar davant dels pares", explica ella, en referència al metge de la gimnàstica americana que va agredir centenars d'esportistes davant dels seus progenitors, conscient de la seva influència sobre les joves gimnastes. En el cas de la Gemma, va passar a la seva habitació i fora de casa, quan havia anat a buscar llenya, un dia que l'Eduard es quedava a menjar amb ells.

Enamorament, drogues i mort

“Arriba un moment que ell deixa de prioritzar-me perquè comença amb la meva amiga”, explica la Gemma. Al cotxe comencen a passar coses “estranyes”, com quan ell posava el dit a la boca de la seva amiga, la mà a la cuixa o li feia petons a la comissura dels llavis. Al cap de poc, l'Ariadna va començar a verbalitzar que tenia una parella que es deia Pere i descrivia pràctiques sexuals fora de lloc per a una nena de 13 anys. El Pere no existia.

"L'Edu era un ídol, tot va començar sense adonar-me'n", recorda l'Ariadna. Tenia problemes amb el pare i va trobar en aquell home una figura que la feia sentir bé, lliure, que li obria un món desconegut: "Volia veure en un altre home el pare que volia tenir, em vaig tirar als braços de qui em feia sentir important; em vaig enamorar, però en realitat era un objecte de plaer, es va aprofitar de mi. Tot era mentida". A poc a poc l'Eduard va anar sobrepassant línies vermelles. La duia a casa, li posava música, pel·lícules, després porno, i va arribar el sexe, que en realitat eren agressions sexuals perquè es tractava d'una nena, per molt consentit que fos: "La seva dona estava parint i ell estava amb una nena de 13 anys". I després va introduir-la en el món de les drogues. "Un cop gairebé m'hi quedo, però no em podia portar a l'hospital. Em podria haver mort o convertir-me en addicta. Per sort, vaig agafar fàstic a les drogues", explica. Els seus pares van intuir que alguna cosa passava –van arribar a fer preguntes a altres pares sobre l'Eduard– però ella el defensava i el protegia. I ho va amagar a la seva amiga. Fins que un dia la Gemma va poder treure-li que el Pere i l'Eduard eren la mateixa persona. "Quan tenia 16 anys vaig conèixer altra gent, nous amics, i me'n vaig allunyar. Ho vaig esborrar completament fins fa un temps", explica la noia.

El tema va tornar perquè la Gemma li va escriure. El detonant, el reportatge sobre els abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida que va publicar l'ARA el maig del 2021. "He oblidat per sobreviure", va dir-li l'Ariadna quan la seva amiga d'infància li va enviar l'article. La Gemma portava uns mesos tractant el tema amb una psicòloga, des de l'octubre del 2019, després de pràcticament 30 anys fent petits passos per afrontar-ho. Un llarg procés del qual l'ARA ha fet un seguiment durant més de mig any i que ha culminat amb la denúncia que la Gemma presentarà els pròxims dies contra el seu exentrenador.

Eduard Baldó amb un grup de nedadors

Les preguntes del club

La primera persona amb qui va compartir la seva història va ser una altra nedadora, la Raquel, quan encara eren unes nenes i estudiaven tercer de BUP. Aquell dia, recorda la Raquel, ell les va dur a casa i els va proposar mig en broma de fer un trio. La Gemma ho va verbalitzar per primera vegada a la seva amiga quan es van quedar soles. No va ser l'última. Al llarg dels anys ho va anar traient a poc a poc, trencant el silenci autoimposat per protegir l'Ariadna: "Pensava que ella estava enamorada d'ell. Jo li guardava el secret, la protegia, tot i que sabia que allò no era normal perquè ella tenia 13 anys i ell 32". Anys més tard li va confessar el que havia passat a una amiga a qui l'Eduard va tocar el cul a la recepció del club, on va anar a treballar després dels canvis a l'organigrama esportiu. El tema també va aparèixer en un viatge a Andorra al cap de molts anys amb excompanyes de l'escola.

Cap a l'any 2004 la Gemma va rebre una trucada del que havia estat el seu primer entrenador i director esportiu del CN Terrassa, Josep Lluís Salvador. Segons l'exnedadora, l'extècnic va preguntar-li si coneixia algun cas d'abusos comesos per l'Eduard o n'havia sentit a dir alguna cosa. Ella va afirmar-ho i quan ell va preguntar-li si estaria disposada a explicar-ho, va assentir. No va saber-ne res més. "No sabia com perseguir-ho, va quedar allà", lamenta Salvador després de molts anys, assumint amb dolor que la Gemma era la seva nedadora –l'Ariadna no era del club– i l'Eduard el seu segon. "Tenia orelles i ulls a tot el club, i això no ho vaig veure. Tenia ràbia però necessitava una denúncia", defensa per justificar que el CN Terrassa no fes res i l'home seguís al club fins al 2015. El mateix dia que va rebre la trucada de Salvador, la Gemma ho va explicar al seu pare, i uns anys més tard a la seva mare, que li demanava una signatura per un a manifest de suport a l'Eduard, a qui el club va acomiadar per unes irregularitats econòmiques.

L'ARA ha parlat amb una quarantena de persones durant els últims mesos per refer aquesta història. Moltes corroboren els fets explicats per la Gemma i l'Ariadna. "Si m'ho hagués d'esperar d'un entrenador seria d'ell", diu una. Moltes d'elles narren la manera de fer d'ell, massa proper, que les feia sentir incòmodes però sense anar a més. "Si podies evitar-lo ho feies. T'abraçava, et tocava massa", diu l'Anna. La Cristina recorda que un dia a les 5.35 de la matinada van veure com l'Ariadna –una nena– abandonava el cotxe d'ell, aparcat davant del club. El Marc recorda com ell fanfarronejava de la seva relació amb l'Ariadna. "Jo tenia la mateixa edat que la noia, ho veia com una relació consentida, però amb el pas del temps veus que no podia ser. Ell es feia passar per un triomfador i volies ser com ell", reflexiona. Altres veus, en canvi, no recorden res d'estrany i en tenen un bon record.

L'extrenador del CN Terrassa nega els fets amb contundència, fins i tot que fos l'encarregat de dur un grup de nedadores a l'escola després dels entrenaments. "Vaig estar més de 30 anys treballant al club, en soc soci d'honor. No he tingut cap problema, ningú pot dir res de mi, la gent m'estima", assegura abans de minimitzar els motius pels quals se'l va expulsar de l'entitat el 2015.

Des del CN Terrassa, el seu actual president, Joan Herrera, fa una condemna ferma dels fets que va patir la Gemma i la conducta del seu extècnic. Fa uns mesos, el club va ser informat del que havia passat i, després d'assessorar-se jurídicament, tenen previst personar-se com a acusació particular un cop tinguin constància de la denúncia. A l'entitat egarenca són conscients que els abusos sexuals afecten tota la societat i volen ser transparents i actuar amb determinació a l'hora d'afrontar-ho perquè tenen "més de 2.000 menors". "Si cal emprendre accions legals contra més gent, gent que ho sabia i no va actuar, ho farem", conclou Herrera.

Investigació

Si coneixes alguna història la pots fer arribar a l’equip d’investigació del diari aquí.

stats