Violència sexual
Societat Abusos 05/10/2023

El professor de bateria de Quart reconeix ara el sexe amb alumnes, però diu que "ho volien"

La defensa manté que les relacions amb els joves i adolescents no eren forçades, i l'acusació reclama 48 anys de presó

3 min
El professor de bateria de Quart que s'enfronta a 48 anys de presó, aquest matí a l'inici del judici a l'Audiència de Girona

GironaEl professor de bateria de Quart Jordi Brull, acusat d'abusar sexualment de cinc alumnes entre el 2009 i el 2020 al soterrani de casa seva, ha reconegut per primera vegada davant el tribunal que va mantenir relacions sexuals amb els adolescents que l'han denunciat. Ha al·legat que, tot i la diferència d'edat d'aproximadament trenta anys, les pràctiques sexuals a què els va sotmetre eren consentides perquè, ha dit, mai va fer ús de la força física i sempre respectava la decisió dels joves quan li mostraven rebuig.

"El vaig masturbar perquè vaig entendre que així ho volia i quan em va dir prou vaig parar", ha explicat Brull en la seva declaració a l'Audiència de Girona, responent només a les preguntes del seu advocat, Carles Monguilod. "Li agradava fer-me petons a la boca i teníem molt bona relació", ha dit sobre un altre dels afectats.

Durant tota la fase d'instrucció, el professor havia negat qualsevol mena de contacte sexual amb els alumnes. "Volia protegir la meva família", ha explicat per argumentar el canvi de versió. Però al judici el seu advocat, que en demana l'absolució, ha canviat d'estratègia i s'ha centrat en demostrar que els alumnes mai van rebutjar el sexe de manera explícita i que les relacions que mantenien eren "d'igual a igual", dins del llindar de la llei. Brull reconeix pràctiques sexuals –però mai abusos– amb nois de més de 13 anys, quan aquesta edat era el límit legal del consentiment, i amb joves majors de 16, quan la llei va canviar el límit. En canvi, ho nega rotundament pel que fa al denunciant que en els moments dels fets tenia 12 anys.

"No era un professor convencional, era més aviat un amic, que mantenia un tracte de confiança mutu amb els alumnes tot i la diferència d'edat, i va interpretar que els nois majors de 13 anys acceptaven les relacions sexuals amb ell a les classes", ha dit Monguilod. L'advocat també ha plantejat que si els adolescents realment no volien continuar practicant sexe amb el professor, hi va haver un "error" de comunicació, atès que van continuar anant a classes i dedicant-li bones paraules fins que no el van denunciar.

Les víctimes neguen el consentiment

La versió del músic contrasta amb el relat de les víctimes, que en la seva declaració davant el tribunal van reiterar que mai es van sentir còmodes ni van desitjar les situacions que vivien a les classes de bateria, i que al cap dels anys es van adonar clarament que eren abusos. Quan van patir aquests abusos, van explicar, ho vivien amb "confusió, silenci i vergonya", perquè, per a ells, Jordi Brull era un ídol i un referent que els feia sentir especials i els transmetia seguretat.

L'acusació particular, exercida pel lletrat Benet Salellas, demana una pena de 48 anys de presó per abús sexual continuat, ja que considera que aquest modus operandi, centrat en guanyar-se la confiança dels alumnes, és una mostra clara "d'abús de poder" que invalida l'opció del consentiment. Les proves pericials de sis psicòlegs i professionals de la salut mental que havien atès els denunciants han apuntat en el mateix sentit, i també han corroborat la simptomatologia i les seqüeles físiques i mentals que han patit els joves afectats.

Per a les víctimes, les famílies i el grup de suport del cas, sentir per primer cop que el professor reconeixia les relacions sexuals a l'habitació on feia classes de bateria ha estat un xoc important. Tanmateix, no ha sigut alleujador, sinó tot el contrari, perquè l'acusat ha optat per normalitzar-les i insistir que eren volgudes. "Pensàvem que el judici podria ser reparador, però és molt dolorós sentir com es pot atrevir a parlar de consentiment amb nens de 14 anys", lamenta un familiar.

Quan, durant la seva declaració, Brull ha dit que a un dels alumnes li agradava el sexe que practicaven, les víctimes, que eren a la sala, han saltat enfurismades, amb crits de ràbia, insults, ha calgut desallotjar una part del públic i s'ha requerit presència policial.

Amb la declaració de l'acusat, els informes i les conclusions, el judici ha quedat vist per a sentència.

stats