Activistes ocupen tot un edifici d'on s'havia desnonat un veí de 80 anys

La finca es va vendre a un fons d'inversió i un any i mig després encara està buida

2 min
Activistes del sindicat, aquest matí, dins de l'edifici

Barcelona"Hem decidit passar a l'acció directa", ha resumit aquest matí Diana Cardona, membre del Sindicat d'Habitatge de Vallcarca, durant l'anunci de l'ocupació de tota una finca al barri de la Salut, al carrer Maignon número 6 de Barcelona. L'edifici no s'ha escollit a l'atzar. En aquest bloc hi vivia en Francisco Sánchez, un home de 80 anys que va ser desnonat el febrer del 2020, després d'haver pagat el lloguer des del 1975. El desnonament es va produir quan encara hi havia una causa oberta en què, mesos més tard, al novembre, el Tribunal Suprem va acabar donant-li la raó. Però l'home ja havia estat expulsat. "Hem expropiat el bloc i convidem el Francisco a tornar-hi quan vulgui", ha dit Cardona. Paral·lelament, ja hi ha algunes famílies vivint a la finca des de la setmana passada, sobretot per evitar el desnonament.

L'edifici ja ha estat revisat per arquitectes que ajuden el Sindicat de l'Habitatge i, segons asseguren, "no hi ha danys estructurals". "Totes les destrosses que hi ha les podem arreglar nosaltres", explicaven aquest matí, quan han fet pública l'ocupació i han desplegat una pancarta a la porta de l'edifici on es pot llegir: "Davant l'especulació passem a l'acció".

Després del polèmic desnonament, l'edifici comptava amb seguretat privada per evitar que hi poguessin entrar ocupes, segons expliquen els veïns el barri. Però, de sobte, van deixar de protegir-lo. Quan els ocupes hi van entrar es van trobar que per dins estava "rebentat". "Les plantes tenen forats a terra que semblen fets expressament", segons ha explicat una de les activistes del col·lectiu.

Després de reformar l'immoble, que el sindicat considera "l'epicentre de les polítiques especulatives al barri", el col·lectiu vol destinar els cinc pisos a diferents famílies de la Salut que actualment estan malvivint en "infrahabitatges".

Desnonat quan va sortir de casa

Francisco Sánchez va ser desnonat mentre no era a casa pels propietaris de l'immoble, el fons d'inversió UPL Gràcia, d'origen israelià. L'home va sortir a pagar el bo de la llum i quan va tornar ja li havien canviat el pany, segons denuncien des del sindicat. No el van deixar entrar ni per agafar els medicaments que es prenia. Actualment, el Francisco no viu a Barcelona i els membres del sindicat no han aclarit si tornarà o no a la finca on va pagar el lloguer des del 1975 fins al febrer del 2020. El desnonament es va produir, sempre segons el sindicat, per un retard de només vuit dies en el pagament d'una mensualitat.

stats