Societat 27/12/2017

L'ACA debat una pujada del preu de l'aigua de l'11,8% el 2018 a l'àrea de Barcelona

La Generalitat calcula que suposarà un augment d'un euro al mes per família

Acn
2 min
AiGua salina, aigua perduda

BarcelonaEl consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua es reunirà aquest dimecres per debatre un augment de la tarifa de l'aigua d'un 11,8% per a l'any vinent. Es tracta d'un increment del servei en alta, és a dir, del preu que Aigües del Ter Llobregat (ATLL) cobra a les empreses subministradores de Barcelona i la seva àrea, i que després varia en funció de cada cas però que, segons fonts de l'ACA, pot suposar un augment aproximat de "10 cèntims/m3 o un euro al mes per família".

A aquest fort increment hi ha contribuït, segons la Generalitat, l'aplicació de l'article 155, ja que el Govern destituït havia proposat congelar o pal·liar aquesta pujada a canvi de la renúncia d'una part del cànon de la concessió, una decisió que al final no s'ha pogut prendre.

A finals d'any toca fer la revisió quinquennal del contracte d'ATLL pel que fa a la tarifa en alta. Una mesura que s'aplica a l'aigua que els ajuntaments i les entitats subministrades reben –en diferents proporcions segons les necessitats– de la xarxa Ter-Llobregat.

El rebut final que paguen els ciutadans el fixen els ajuntaments i les empreses subministradores, que hauran de quantificar l'impacte d'aquest augment, que varia "en funció de la quantitat d'aigua contractada a la xarxa, però que podria ser aproximadament d'un euro mensual per família", segons fonts de l'ACA.

L'absència de Govern en els darrers mesos "ha impossibilitat" la modificació del contracte de gestió d'ATLL i fer efectiva la proposta del llavors conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, de "congelar la tarifa a canvi de la renúncia d'una part del cànon de la concessió". Segons la proposta, la Generalitat deixava de percebre 7 dels 15 milions d'euros que li tocava rebre.

Un cop passades les eleccions i amb el nou Govern ja constituït, "s'estudiaran les possibilitats per complir els compromisos adquirits durant el 2017 amb l'objectiu de minimitzar l'impacte dels increments contractuals". Pel que fa al cànon de l’aigua –que depèn exclusivament de l'ACA– queda congelat per al 2018.

stats