Violència masclista

Agressió sexual a una funcionària de la presó de Quatre Camins

La direcció del centre denuncia els fets al jutjat i ofereix el màxim suport psicològic a la víctima

2 min
La presó de Quatre Camins, en una imatge d'arxiu

BarcelonaUna funcionària de la presó de Quatre Camins va ser víctima d'una agressió sexual per part d'un intern dilluns al centre. Segons han confirmat fonts penitenciàries a aquest diari, la dona acabava d'entrar als lavabos exclusius per a treballadors d'un dels mòduls de la presó per rentar-se les mans i va deixar la porta mig oberta perquè no hi havia llum. Un dels interns -que complia condemna en règim ordinari- va aprofitar aquesta circumstància per abraonar-s'hi, la va obligar a tocar-li els genitals i la va petonejar. La dona va aconseguir sortir del lavabo i demanar ajuda als companys. Fonts de la direcció de presons consultades per l'ARA expliquen que el centre ha denunciat l'agressió als jutjats i ha ofert el màxim suport psicològic i acompanyament a la víctima.

L'intern agressor també ha estat amonestat. La junta de tractament l'ha reclassificat en primer grau, que és el règim penitenciari més restrictiu, pensat per als presos que presenten problemes d'adaptació al centre o han desenvolupat, com en aquest cas, conductes agressives. També l'han traslladat a la presó de Brians, segons fonts properes al cas consultades per aquest diari.

Es tracta d'un tipus d'agressió fins ara inèdita a les presons catalanes. La direcció de Quatre Camins ha posat a disposició de la víctima un programa que té la Generalitat per a agressions a professionals, que desenvolupa una empresa privada. A través d'aquest programa s'ofereix als afectats una atenció psicològica i un acompanyament individualitzat. Des de la direcció de Presons també demanen la màxima confidencialitat respecte a les dades de la dona i el seu lloc de treball per evitar la seva revictimització.

Preocupació entre els sindicats

Els sindicats penitenciaris han tornat a denunciar la inseguretat dels treballadors arran de l'agressió masclista. El sindicat CSIF ha demanat a la direcció de Presons "contundència davant de situacions greus, protecció jurídica per als treballadors penitenciaris i més personal" per poder garantir la seva seguretat. El sindicat assegura que el departament de Justícia està aplicant una política disciplinària massa "laxa" amb els presos conflictius i que això provoca que "la seguretat de funcionaris i interns estigui en perill". També demana que es doti el col·lectiu d'"autoritat" per poder fer front a aquest tipus de situacions.

Els sindicats UGT, CCOO i IAC-Catac han emés un comunicat conjunt en el que asseguren que "s'ha atravessat una línia vermella" que evidencia una major "degradació" del sistema penitenciari català. Els tres sindicats han convocat concentracions a totes les presons catalanes demà al migdia per condemnar l'agressió, per rebutjar les polítiques de l'actual administració de justícia i per donar suport al personal que treballa als centres penitenciaris.

stats