Violència sexual
Societat 28/05/2023

Agressió sexual a un noi trans a Sitges amenaçant-lo amb una xeringa

La víctima denuncia falta d'empatia de la policia local i l'hospital comarcal

4 min
L'Isak fotografiat el mes passat a Barcelona

BarcelonaL’Isak ho repeteix sis o set cops durant l’hora i mitja que dura la conversa. "Vull parlar perquè no torni a passar". El 20 de febrer va patir una agressió sexual quan sortia de casa. Era el dilluns de la setmana de Carnaval a Sitges, vora les set de la tarda, i un home el va sorprendre a les escales del seu pis. El va amenaçar amb una xeringa. Si no entrava al domicili, el punxava. L’Isak va oferir-li diners, que s’endugués el que volgués però que no li fes mal. "Vaig intentar negociar de totes les maneres", explica. L’home no el va escoltar. El va empènyer cap a l’habitació i allà es va abaixar els pantalons, va dir-li diverses vegades que se’l volia "follar" i el va començar a agredir sexualment, mentre li tapava la boca perquè no cridés. "Era un moment de vida o mort, vaig cridar tan fort com vaig poder, vaig començar a forcejar i vaig aconseguir escapar-me", recorda l'Isak, que als seus 34 anys està en un procés de transició de gènere. En l’intent d’escapolir-se’n va notar com la xeringa se li clavava a la mà. Quan va sortir del pis la veïna del replà el va acollir. "Tanca’l amb clau a dins de casa", va dir-li la dona mentre trucava a la policia. I així ho va fer. Sense pensar que podia tornar a trobar-se l’agressor. 

A partir de l’agressió que va patir, tot van ser problemes. Qüestionament. Preguntes incòmodes. Llargues esperes. Falta d’empatia. I tot i que ell es presentava com a Isak, la majoria de la gent que el va atendre el continuava tractant en femení. No el van dur a l'Hospital Clínic, el centre de referència per a les agressions sexuals, on sí que va anar, per exemple, una noia que va patir una agressió sexual durant la mateixa setmana de les festes. A ell el van derivar a l’hospital comarcal Sant Camil de Sant Pere de Ribes, on el van tenir hores esperant sol en una cadira en una situació de xoc i ansietat. L’hospital va posar problemes perquè el seu germà, que és infermer, l'acompanyés a la sala d’espera, on va coincidir amb altres pacients. "No volia que em mirés ningú, sentia molta vergonya", recorda. Amb els Mossos d'Esquadra, l’endemà al matí, quan va posar la denúncia, per fi va sentir-se escoltat i acompanyat. "Em van dir que no em sentís culpable", explica. També la fiscal va ajudar-lo. 

"Hi hauria d’haver un protocol que es compleixi, independentment del gènere de la persona", lamenta l’advocada de l’Isak, la penalista Carla Vall, que considera "inconcebible que la víctima s’esperi durant hores sola en un espai que li és hostil". L’experta en violències sexuals espera que amb l’aprovació de la llei trans s'evitin "revictimitzacions" com la que va patir l’Isak i demana una resposta "coordinada en l'àmbit comarcal" durant unes festes que apleguen milers de persones. "Cada any durant els Carnavals de la comarca hi ha agressions sexuals. És imprescindible una atenció a la víctima de 24 hores, no un servei que et digui: «Torna demà»", diu Vall. L'Isak ha presentat dues queixes, una a la Policia Local i l'altra a l'hospital, pel fet que se'l tractés en femení malgrat que ell va verbalitzar en diverses ocasions que es trobava en un procés de transició de gènere.

La resposta de l'Ajuntament i de l'hospital

L'Ajuntament de Sitges assegura que "el protocol es va activar, es va demanar a la víctima si volia rebre atenció assistencial de l’Ajuntament i, com que va donar conformitat, es va traslladar el cas". No es va comptabilitzar com a agressió sexual en el càlcul posterior a l’operatiu especial de seguretat organitzat per Carnaval. Segons l'Ajuntament, el motiu és que els fets "no van passar durant les hores del dispositiu de Carnaval" i subratllen que sí que es va comptabilitzar en l'estadística mensual delictiva.

El consistori va rebre el 23 de maig la queixa oficial sobre l'actuació policial del 20 de febrer. "La víctima va queixar-se abans a través de les xarxes socials i, tot i que no és el mecanisme oficial per recollir queixes i poder gestionar-les, el mateix inspector li va trucar per explicar-li l'actuació que s'havia dut a terme", afirma el consistori, que afegeix que compta amb un grup d’acompanyament psicoterapèutic, educatiu i social adreçat a persones en transició i que forma part del servei d’atenció integral LGTBIQ+. Des del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, del qual forma part l'Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes, asseguren que "sempre que hi ha un possible cas se segueix el protocol".

Múltiples antecedents

Una de les conseqüències de l’agressió és que l’Isak va haver de deixar el seu pis. "M’ha pres la llibertat al meu propi poble", explica. L’home que el va atacar va ser detingut, però ha quedat en llibertat amb càrrecs. Tot i tenir 17 antecedents per robatori amb violència o maltractament a l’àmbit de la llar –l’últim el 30 de gener–, el jutge no va decretar presó provisional. Al cap d’uns dies, l’home, que també té una denúncia de la seva pròpia mare per agressió i robatori, va tornar a delinquir. L'arrestat va demanar al jutge d'instrucció número 4 de Vilanova i la Geltrú que el deixessin en llibertat per raons mèdiques. "Tinc un tiet inspector en cap de la policia", va afegir, segons fonts properes al cas consultades. Finalment, se li va concedir.

stats