Societat 30/07/2019

Agricultura amenaça els activistes que entrin en granges amb multes de fins a 100.000 euros

El departament denunciarà 13 dels animalistes que es van encadenar a Riudellots de la Selva

Maria Garcia
2 min
Imatge de la protesta a dins l'escorxador de Riudellots de la Selva i que ha fet pública l'organització francesa 269 Libération Animale

GironaLa conselleria d'Agricultura passa a l'acció per frenar les protestes animalistes en granges catalanes. A partir d'ara, denunciarà tots els activistes que participin en accions consistents a entrar en explotacions ramaderes com les que s'han produït els darrers mesos. Els primers que portarà als tribunals seran 13 dels 126 animalistes de l'organització francesa 269 Libération Animale que es van encadenar durant més de deu hores a l'escorxador de Friselva de Riudellots de la Selva i que van emportar-se set porcs. La majoria eren francesos, belgues i italians, però els 13 denunciats són els que tenien nacionalitat espanyola. Fonts de la conselleria han avançat a l'ARA, s'enfronten a multes d'entre 6.000 i 100.000 euros per vulneracions en la llei de benestar animal.

"No té sentit que estiguem demanant als ramaders que extremin les precaucions per evitar el contagi de malalties i que després un grup d'activistes posin en risc la bioseguretat de les granges", subratllen fonts d'Agricultura. De fet, una de les principals preocupacions del món ramader és la possible arribada de la pesta porcina africana (PPA), que prové del nord-est europeu i té una mortaldat en porcs senglars i domèstics de prop del 100%. Per això la conselleria ha decidit emprendre un conjunt d'accions per evitar que proliferin les manifestacions en explotacions.

De cara al setembre es signarà un protocol entre Agricultura i Interior perquè quan hi hagi una protesta en una granja s'avisi els Mossos d'Esquadra i els agents rurals. La policia s'encarregarà d'identificar tots els activistes i els agents rurals aixecaran una acta perquè el departament pugui portar als tribunals tots participants en l'acció. A més, també estan estudiant modificar la llei d'orientació agrària per incloure-hi un article que sancioni les mobilitzacions a les explotacions ramaderes.

Perquè els ramaders sàpiguen com actuar davant una mobilització, el departament ha editat un díptic en què recomana denunciar l'acció als Mossos i informar la policia si els activistes s'enduen algun animal o si pengen imatges de la granja a les xarxes socials. També recomanen als propietaris que instal·lin una tanca al voltant de tota l'explotació i que només obrin els accessos "quan sigui estrictament necessari".

En els últims vuit mesos dues entitats animalistes (269 Libération Animale i Action for Liberation) han organitzat quatre protestes en explotacions ramaderes catalanes "per denunciar les condicions en què viuen els animals". Unes manifestacions que han comportat les queixes del sector ramader, que assegura que compleixen "les normatives de benestar animal marcades per Europa" i alerta dels perills de contagi de malalties.

stats