Societat 22/03/2013

L'aigua, de bé essencial a dret humà

Coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua, els sindicats europeus impulsen una iniciativa ciutadana per garantir-hi l'accés. Els experts volen que de l'aigua se n'ocupi el Consell de Seguretat de l'ONU

Agències
3 min
Uns joves a la riba del llac Baba Daemb a la ciutat índia d'Srinagar, un dels més contaminats del planeta

BarcelonaEn les societats benestants es considera un servei més, senzill d'obtenir: s'obre una aixeta i raja. Però per a milions de persones d'arreu del món l'aigua és un element preuat, gairebé un luxe. És per això que coincidint amb la celebració, aquest divendres, del Dia Mundial de l'Aigua, els experts han tornat a remarcar la importància de garantir l'accés de tota la població no només a l'aigua sinó també als serveis de sanejament. Entre les diferents iniciatives plantejades durant l'efemèride n'hi ha dues d'especialment significatives: la iniciativa ciutadana impulsada pels sindicats europeus, i la demanda feta per un grup d'experts al Consell de Seguretat de l'ONU per fer que sigui aquest organisme el que reguli l'accés a l'aigua arreu del món.

CCOO i UGT han reivindicat l'accés universal a l'aigua i la participació social en la seva gestió. Coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua, els dos sindicats han emès un comunicat conjunt on destaquen que l'aigua és un recurs escàs i bàsic per a la societat, i que la lluita contra la pobresa, el canvi climàtic, la disponibilitat d'aliments, la qualitat de la salut o el deteriorament dels ecosistemes naturals són reptes que estan vinculats directament amb les polítiques hídriques.

Dos milions de firmes

Les dues principals centrals sindicals de Catalunya han impulsat, amb altres entitats socials i ambientals, una campanya de recollida de dos milions de firmes en el marc d'una iniciativa ciutadana europea, perquè es garanteixin uns serveis d'aigua i sanejament per a tots i es doni prioritat als interessos col·lectius per damunt dels comercials. La iniciativa reclama a la Unió Europea augmentar els recursos per fer realitat el dret d'accés a l'aigua i al sanejament, mitjançant les aportacions de cooperació al desenvolupament.

Privatització a Catalunya

La problemàtica plantejada pels sindicats es deixa notar amb especial intensitat a Catalunya, on la Generalitat ha privatitzat la gestió de l'empresa Aigües Ter Llobregat durant un període de 50 anys, cosa que, segons els sindicats, ha suposat un augment de les seves tarifes del 85% durant el 2012, amb un impacte directe sobre el rebut de l'aigua de milions de ciutadans i de milers de petites empreses.

L'aigua, al Consell de Seguretat de l'ONU

Un grup d'experts internacionals ha proposat aquest divendres que el Consell de Seguretat de l'ONU inclogui la problemàtica de l'aigua a la seva agenda, i que defineixi què és la "seguretat de l'aigua". Zafar Adeel, director de l'Institut per a l'Aigua, el Medi Ambient i la Salut de la Universitat de les Nacions Unides, ha afirmat que "el Consell de Seguretat de l'ONU és l'organisme preparat per respondre als casos més greus d'amenaça a la seguretat humana i l'aigua és un dels elements que té un impacte més directe sobre aquesta seguretat".

La recomanació està inclosa en un document preparat pel Grup de Treball sobre Seguretat de l'Aigua que proposa que s'adopti com a definició universal del concepte de seguretat de l'aigua la següent: "La capacitat de la població per assegurar l'accés sostenible a les quantitats adequades d'aigua i amb una qualitat acceptable per mantenir les seves formes de vida, el benestar humà i el desenvolupament socioeconòmic per assegurar la protecció contra la contaminació de l'aigua i desastres relacionats amb l'aigua i per preservar ecosistemes en un clima de pau i estabilitat política". L'esborrany, que podria estar preparat a mitjans d'any, s'espera que sigui presentat a l'Assemblea General de l'ONU, al setembre.

Per la seva banda, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha demanat aquest divendres una major cooperació internacional per gestionar l'escassetat d'aigua al món, que serà cada vegada més aguda amb l'augment de la població global i del seu nivell de vida. "L'aigua és vida, és fonamental per al benestar de les persones i del planeta", ha afirmat Ban en obrir la sessió especial de Nacions Unides amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua. Ban ha recordat que una de cada tres persones viu ja en un país amb escassetat d'aigua, i que el 2030 "gairebé la meitat de la població mundial podria afrontar escassetat d'aigua". Cada vegada hi ha més competència entre agricultors, ramaders, ciutats i indústries per aconseguir l'accés a l'aigua, ha assenyalat. "El canvi climàtic i una població que creix en nombre i en prosperitat signifiquen que hem de treballar conjuntament per protegir i gestionar aquest recurs fràgil i limitat", ha insistit.

stats