Societat 07/08/2018

Competència ataca la regulació dels lloguers turístics

La Comissió ha portat als tribunals les normes de Bilbao, Madrid i Sant Sebastià perquè diu que perjudiquen el consumidor

Efe
2 min
Les plataformes d’allotjament turístic són cada vegada més populars. Barcelona és una de les ciutats amb més presència d’Airbnb.

MadridLa regulació dels lloguers turístics que estan fent ajuntaments de tot Espanya per combatre la gentrificació i la pujada de preus del lloguer està en perill. De moment la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha portat als tribunals les normes sobre habitatges turístics aprovades per tres grans ajuntaments, els de Madrid, Bilbao i Sant Sebastià, en entendre que són contràries a la competència i perjudiquen els consumidors, i es planteja fer-ho en altres casos, com Barcelona, si es tira endavant una regulació similar.

Els recursos contenciós administratius s'han presentat davant els Tribunals Superiors de Justícia de les respectives comunitats autònomes, Madrid i País Basc, segons van explicar a Efe fonts de l'organisme regulador. Prèviament, la CNMC havia enviat requeriments als ajuntaments afectats perquè justifiquessin la necessitat de les restriccions imposades al lloguer d'apartaments turístics o, en cas contrari, anul·lessin els requisits exigits.

L'organisme regulador pretenia evitar d'aquesta manera la presentació dels recursos davant els tribunals, però, segons la CNMC, les respostes dels consistoris no han sigut satisfactòries.

La CNMC considera que les normes aprovades pels tres ajuntaments són contràries a la competència i als principis de regulació econòmica eficient, i perjudiquen als consumidors i usuaris. En la seva opinió, les mesures tenen efectes restrictius sobre la competència a les tres ciutats en impedir l'entrada de nous operadors i consolidar els que ja hi ha instal·lats. Segons el parer de l'organisme regulador, aquest fet elevarà els preus i reduirà la qualitat, la inversió i la innovació.

La CNMC creu que les mesures adoptades no garanteixen una qualitat més bona dels allotjaments turístics ni protegeixen adequadament els ciutadans. En el cas de Madrid, la norma de l'Ajuntament exigeix una llicència per poder llogar apartaments i habitatges turístics. A més a més, estableix un període d'un any, ampliable a un any més, fins que es puguin atorgar de nou llicències en determinats districtes.

La normativa de Bilbao només permet utilitzar com a habitatges turístics els immobles situats en plantes baixes o primers pisos, tret que tinguin accés independent al carrer. A Sant Sebastià també es limiten els habitatges turístics a plantes baixes o primers pisos, excepte si tenen accés independent. A més a més, la norma prohibeix nous habitatges turístics en zones del centre de la ciutat.

La CNMC pot impugnar davant els tribunals les disposicions generals amb rang inferior a llei que, al seu judici, obstaculitzin la competència efectiva.

Els responsables municipals no han trigat a respondre a la decisió de Competència. Fonts de l'Ajuntament de Madrid han subratllat que el consistori defensarà en els tribunals la normativa municipal i han rebutjat que sigui contrària a la competència i perjudiqui els consumidors.

L'alcalde de Sant Sebastià, Eneko Goia, ha defensat l'autonomia de l'Ajuntament per regular els usos del sòl. Després de conèixer el recurs, Goia ha assegurat, en un comunicat, que el govern municipal "no comparteix en absolut" la interpretació que la CNMC fa de la norma.

L'alcalde ha dit que la interpretació de la CNMC únicament "dona ales al lliure mercat sense tenir en consideració cap altre principi ni valor".

Fonts de l'Ajuntament de Bilbao han declinat fer comentaris sobre el recurs, encara que han recordat que el ple del 31 de maig passat va rebutjar per unanimitat el requeriment que els havia enviat Competència sobre aquest assumpte.

stats