Societat 27/06/2017

Airbnb denuncia una "campanya de la por i la confusió" per part de l'Ajuntament de Barcelona

L'empresa contraataca i convoca una roda de premsa amb propietaris de pisos que lloguen habitacions, alguns per "pura necessitat econòmica"

Laia Vicens
2 min
En primer terme, Sergio Vinay, cap de Iniciatives per a Polítiques Públiques per Espanya i Portugal, i els clients d'Airbnb que lloguen habitacions del seu pis a Barcelona

BarcelonaAirbnb ha contraatacat i ha volgut sortir al pas de les acusacions de l'Ajuntament de Barcelona en què asseguraven que la companyia "dona cobertura" a xarxes organitzades que relloguen pisos a turistes. El responsable d'iniciatives de polítiques públiques a Espanya i Portugal d'Airbnb, Sergio Vinay, ha denunciat una "campanya de la por i la confusió" per part de l'Ajuntament, que "estigmatitza" les persones que ofereixen el seu pis de lloguer.

Per frenar aquesta onada de crítiques, l'empresa ha convocat els mitjans aquesta tarda en una casa particular, en què Vinay ha comparegut acompanyat de cinc amfitrions, que és com s'anomenen les persones que anuncien el seu pis o part del pis perquè es llogui, que han indicat les virtuts de llogar habitacions a Airbnb.

Així, Vinay ha afirmat que la plataforma de lloguer està disposada a parlar amb el govern municipal "en qualsevol moment i lloc". El seu objectiu és acordar unes "normes clares" perquè aquells amfitrions que només volen "compartir casa" ho puguin fer. En aquest sentit, ha tornat a dir, com ahir va fer l'empresa a través d'un comunicat, que Airbnb té "tolerància zero" amb les males pràctiques, com el relloguer dels pisos.

Per evidenciar que dos terços dels amfitrions a Barcelona comparteixen la seva residència habitual –no relloguen a tercers–, Airbnb ha convidat alguns veïns de la ciutat que lloguen habitacions de casa seva. És el cas del Lluís Martínez. Segons ha explicat ell mateix, va començar a llogar habitacions del seu pis a Hostafrancs en veure's "víctima de la crisi". "Ho faig per pura necessitat: si no ho hagués fet, el banc m'hauria fet fora del pis per impagament", ha explicat.

Martínez ha dit que no vol estar en "cap guerra" entre l'Ajuntament i Airbnb. "Jo no especulo, ni expulso veïns ni compro o venc cases: jo només comparteixo pis", ha afirmat. No ha volgut concretar quants diners ingressa cada mes a través del lloguer de l'habitació.

Un altre dels exemples ha estat el de la Begoña González, que viu al Poblenou amb les seves dues filles. Sense els diners que li proporciona llogar dues habitacions no podria pagar els estudis de les seves filles, assegura. Tot i així, diu que no els avantatges no només són monetaris: "També practico anglès, gestiono els anuncis, les fotografies...", ha defensat, i ha reivindicat que no fa res il·legal, perquè paga els seus impostos i fa la declaració de la renda.

stats