Gent gran

Albert Viver, l''instagramer' cec de 89 anys

L'home dicta els seus records de viatges i reflexions a una jove que l'ajuda a mantenir el seu compte actiu

Pol Mestres Bosch
3 min
L'instagramer de 89 anys, Albert Viver, i la seva dona de 90 anys, Maria Teresa

BarcelonaL’Albert Viver Vidal ha viatjat a més de 30 països al llarg de la seva vida. Ara, amb 89 anys, passa el temps recordant les seves aventures i reflexions i ho fa atrevint-se amb Instagram (@albertovivervidal). A Viver, a més, se li suma una gran dificultat per fer aquesta tasca: la ceguesa.

La proposta va venir d'una de les filles de la seva cuidadora, la Rhaisa Cruz, que sovint va a casa de Viver a llegir-li llibres. Ella va animar-lo a publicar les seves memòries de viatges a la xarxa social i d’aquesta manera tothom podria conèixer-les. "La idea de poder escriure i que algú em respongués em va fer gràcia. A més, vaig pensar que seria un record per als meus familiars i amics", assegura Viver, que rep l'ARA al seu domicili de Barcelona. Viver dicta i Cruz escriu: aquest és el procediment que han seguit per fer, de moment, 25 escrits. "La ceguesa és un gran impediment, però hem trobat la manera de fer-ho i ens divertim", diu.

A part de la funció comunicativa, Viver veu aquesta activitat com "una excusa per mantenir la ment activa" i haver d'esforçar-se per buscar entre les seves memòries, cosa que cada vegada li costa més.

Advocat amb vocació d'escriptor

Viver es va llicenciar en Dret i va treballar en empreses multinacionals com a director de personal. Una professió que intentava combinar amb viatges curts que feia amb la seva dona, la Maria Teresa, i els seus dos fills. L'advocat sempre ha tingut un gran interès per la història, la lectura i l'escriptura i, per aquest motiu, quan es va jubilar va decidir fer el màster en Egiptologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, en el qual va poder aprendre sobre la cultura i la llengua d'aquesta antiga civilització.

Al llarg dels anys, Viver ha anat escrivint, però mai ha pogut publicar res. Així doncs, veu en Instagram una gran oportunitat, tot i que també hi veu punts negatius. "Instagram és un gran instrument per a la gent que ens agrada escriure, donar-nos a conèixer i formar una comunitat, però pot ser una gran distracció si s'utilitza de manera frívola", alerta l'home de 89 anys. Així mateix, creu que la lectura és un aspecte molt important i que s'ha de conservar a les xarxes socials, ja que "per llegir es necessita molt més treball mental que per escoltar".

Viatjant des dels anys 40

El seu interès per viatjar va néixer arran de les històries que li explicava el seu tiet, que era un gran viatger. Als anys 40, Viver va fer les seves primeres sortides a Mallorca, València o el Rosselló, entre d'altres. A partir d'aquí, no va parar de moure's pel món. Algèria, Egipte, Mèxic, el Brasil, Rússia, el Nepal o la Xina són alguns dels països que ha visitat. El que més l'ha sorprès, però, ha sigut l'Índia, que protagonitza una de les seves publicacions a Instagram. "Un país en què hi ha un contrast enorme de riquesa i pobresa. És sorprenent veure com de sobte apareix un cadàver en mig del riu Ganges i la gent que s'hi està banyant l'aparta com si fos un joc", relata Viver.

La seva dona i ell sempre han viatjat com a turistes. Tanmateix, Viver sempre s'ha preparat exhaustivament els viatges informant-se sobre els països que visitaven. "El viatger ha de tenir unes referències prèvies. No pots estar davant d'un temple i no saber el seu nom o quan es va construir", conclou.

stats