Societat 19/09/2016

Controlat l'incendi de Collserola, que ha cremat una vintena d'hectàrees

El foc s'ha declarat cap a un quart d'una del migdia al barri de Canyelles i hi han arribat a treballar fins a trenta-cinc dotacions

Ara
3 min
Els bombers atacant les flames / FRANCESC MELCION

BarcelonaControlat l'incendi que crema des d'aquest matí a la muntanya de Collserola. Els Bombers de Barcelona han fet públic passades les 16 h, a través del seu compte de Twitter, que donaven per controlat el foc, que ha cremat 21,12 d'hectàrees segons el cos d'Agents Rurals.

L'alerta pel foc s'ha donat aquest matí cap a un quart d'una del migdia. La columna de fum ha arribat a ser visible des de diferents punts de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana i el servei d'emergències ha rebut més de 300 trucades d'avís relacionades amb aquest foc.

En un principi s'hi havien desplaçat diverses unitats dels Bombers de Barcelona, però cap a la una, quan el foc s'ha "accelerat", els cossos de la Generalitat han anat a la zona a socórrer-los.

En total, al llarg del matí hi han treballat trenta-cinc dotacions, entre les quals sis dotacions aèries de l'Ajuntament -quatre helicòpters i dos avions de reconeixement- i catorze automòbils terrestres de la Generalitat.

Segons Manel Pardo, director del comandament destinat a la zona, encara es desconeixen les causes de l'incendi, que s'ha iniciat en una zona de matolls a la zona del barri de Canyelles, a tocar de Torre Baró, al districte de Nou Barris, molt a prop del tanatori de la ronda de Dalt, concretament a la carretera alta de Roquetes. Pardo ha apuntat que, de moment, "tot és possible". Una de les veïnes, però, apunta com a possible causa del foc cap a la brutícia de la zona, que està "plena de mocadors, tovalloletes i altres coses que cremen molt ràpid".

Els Bombers treballant a la zona del foc/ FRANCESC MELCION

Els bombers han aconseguit, al migdia, perimetrar l'incendi i l'han donat per controlat un cop han pogut aturar el flanc esquerre, el darrer a ser controlat. Segons ha explicat el comissionat de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, el cap i el flanc dret ja estaven estabilitzats i s'estava procedint a fer tallafocs, mentre les tasques dels equips d'extinció es concentraven especialment en el flanc esquerre. El cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona, Ivan Novo, havia explicat que aquest flanc amenaçava una masia i que s'estaven enviant mitjans per tal de protegir-la. Novo ha afegit que "l'orografia del terreny de la cara sud, el vent i la situació de sequera en què es trobaven els matolls han provocat que s'estengués més ràpidament".

Més enllà d'aquesta masia, l'Ajuntament ha desallotjat el centre ocupacional Can Ensenya, i les escoles La Salle i l'Institut Escola Roquetes s'han evacuat voluntàriament.

Com a mesura preventiva, Protecció Civil ha recomanat tancar portes i finestres als habitants pròxims a la zona si es notaven molèsties pel fum. Segons els bombers, el foc no ha posat en perill cap casa, ja que l'incendi ha pujat per la muntanya i s'ha allunyat de les zones habitades. Tot i així, els veïns de la zona estaven preocupats i han patit per si l'incendi podia arribar fins a les seves llars. Segons una de les veïnes, "només feia falta que el vent girés perquè el tinguéssim a sobre".

La carretera alta de Roquetes, on ha començat l'incendi, està tancada al trànsit, i s'estan produint retencions a la ronda de Dalt. També està afectada la carretera que porta al cementiri de Collserola, segons ha informat la Direcció General de Protecció Civil.

Més de 700 llars de la zona de Nou Barris pròxima a l'incendi s'han quedat sense llum.

stats