Societat 02/06/2019

Alerten d'un rebrot de violència LGTBIfòbica les nits dels caps de setmana

L'Observatori contra l'Homofòbia proposa un servei de WhatsApp nocturn per atendre les víctimes

Gemma Garrido Granger
3 min
Algunes de les amenaces que van pintar al Centre LGTBI de Barcelona aquest gener.

Barcelona"Pensava que no em passaria mai... fins aquesta nit [...]. La societat sembla que avança, però no", denunciava a Twitter ahir Xavier Martínez, després que ell i la seva parella fossin víctimes d'una agressió LGTBIfòbica al Parc de Joan Miró, a l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona. La parella, dos nois de 18 i 21 anys, van rebre una pallissa divendres a la mitjanit a mans de set encaputxats, que els haurien increpat i violentat amb empentes i cops de puny.

El seu cas confirma els pitjors presagis i ratifica una problemàtica de la qual l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) i altres entitats i associacions que defensen els drets del col·lectiu LGTBI alerten des de fa temps: la violència per la condició sexual no s'atura. De fet, l'OCH denuncia que en els primers cinc mesos del 2019 ja s'han registrat fins a 70 incidències, un 30% més de les que tenien constància l'any passat.

El president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, ha explicat a l'ARA que bona part de les agressions -tan verbals com físiques- a Barcelona es donen les nits dels caps de setmana, especialment dels divendres i en zones on hi ha espais d'oci LGTBI com ara l'Eixample, Ciutat Vella o la zona del Port Olímpic. Una tendència que l'entitat ha observat des de l'estiu passat. A més, Rodríguez ha destacat que, majoritàriament, aquestes agressions són exercides per joves, de vegades menors.

"Aquest patró s'ha anat repetint des de la mediàtica agressió d'un jove al metro de Barcelona al gener. És imprescindible que aquesta setmana s'abordi el tema amb l'Ajuntament de Barcelona i la conselleria de Benestar Social i Família per buscar solucions", continua el comunicat de l'OCH. Rodríguez ha confirmat a aquest diari que ja ha enviat un missatge contundent a l'equip de govern municipal -en funcions- i al Govern: "No ens ho podem permetre".

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha condemnat aquest diumenge "rotundament" l'agressió als dos joves, que qualifica d'"intolerable" i ha assegurat que en els propers dies convocaran una reunió per abordar les diferents agressions que s'han produït en els últims mesos, amb l'objectiu de "reforçar totes les accions que tenim al nostre abast com a administració".

Eugeni Rodríguez recorda que aquest rebrot de violència LGTBIfòbica es deu també a la "toxicitat en l'ambient": "No oblidem que hi ha un discurs d'extrema dreta que frivolitza amb els nostres drets". En aquest sentit, el portaveu de l'OCH proposa a les administracions habilitar un servei d'atenció nocturn els divendres i dissabtes a la nit a través d'un número de WhatsApp, a través del qual psicòlegs i advocats puguin atendre les víctimes "d'una manera còmplice i amable". La pràctica -subratlla- ja s'està fent a Madrid amb uns bons resultats. "Les trucades d'aquest tipus les han de gestionar persones especialitzades", apunta.

Més denúncies

Fa només un mes, els Mossos d'Esquadra van revelar que les denúncies per odi i discriminació contra el col·lectiu LGTBI s'havien duplicat en els primers quatre mesos del 2019: si en el mateix període de l'any passat se'n va registrar 20, enguany la xifra ascendeix a 39. Gairebé totes són per agressions físiques o amenaces verbals per part d'una persona desconeguda, segons va detallar la cap del Grup d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra, Andrea García, en una entrevista amb l'agència Efe.

L'increment de denúncies, però, no respon a un puntual augment de la violència contra el col·lectiu LGTBI, sinó al fet que els ciutadans "s'estan atrevint cada vegada més a fer el pas de denunciar-ho", segons García. I les associacions LGTBI ho confirmen: la violència contra el col·lectiu sempre ha estat i està present, però és ara que a poc a poc es comença a fer visible.

És el cas del Xavier i el seu xicot. La parella estava asseguda en un banc quan se'ls van acostar tres nois per un costat i quatre per l'altre per acorralar-los. Quan van intentar escapar-se, Martínez assegura a l'ACN que el van estavellar contra una pilona de ferro: "Se'm van trencar les ulleres i em van fer un trau al front". Quan va caure a terra –afegeix– el grup va aprofitar per agredir també el seu company, que va rebre un cop de puny. Després de l'incident, el Xavier va aprofitar la finestra de Twitter per donar visibilitat a l'agressió i denunciar una violència que, sovint, queda amagada.

stats