Societat 27/03/2015

Piulada massiva en suport de l'escriptor Erri de Luca, jutjat per unes declaracions contràries a l'Alta Velocitat italiana

El 'hashtag' #EsticAmbErri es cola a la llista de 'trending topics' a nivell espanyol

Ara
2 min
De Luca va néixer a Nàpols l’any 1950, i des del 1989 ha publicat gairebé 50 títols. A més, ha traduït de l’hebreu l’Eclesiastès, l’Èxode i el Llibre de Jonàs, entre d’altres.

Barcelona"Per la llibertat d'expressió, jo també #EsticambErri". El prestigiós escriptor napolità i veterà activista Erri de Luca ha rebut aquest divendres una allau de suports a través de Twitter, arran d'una piulada col·lectiva organitzada per l'esquerra alternativa catalana a les 12.00 hores del migdia.

De Luca, de 64 anys, està sent jutjat a Itàlia per haver declarat en una entrevista el 2013 a la versió italiana del diari digital 'Huffington Post' que les obres del Tren d’Alta Velocitat a la Vall de Susa (província de Torí) s'havien de "sabotejar". Ara, l'escriptor s'enfronta a una pena d'entre 1 i 5 anys de presó, en un judici impulsat per la Fiscalia i la DIGOS (acrònim de la secció d'Operacions especials de la policia italiana), a petició de l'empresa constructora francesa.

De Luca és una de les cares visibles de la campanya contra el TAV italià. La construcció, iniciada als anys noranta, manté als habitants d’aquesta vall alpina en peu de guerra, a causa de l’enorme impacte mediambiental i dels riscos per a la salut que comporta la perforació d'aquestes muntanyes, amb un alt nivell d’amiant.

Malgrat el judici que afronta, l'escriptor ha manifestat en diverses ocasions que no es pensa fer enrere de les seves declaracions i ha defensat la seva llibertat d'expressió. A Itàlia s'ha impulsat una campanya de suport a De Luca, que s'ha difós a través de les xarxes amb el 'hashtag' #iostoconerri.

Aquest divendres, el suport a l'escriptor napolità s'ha fet extensiu a Catalunya i a Espanya a través de la piulada massiva. Els tuitaires han acompanyat les seves piulades amb les etiquetes #iostoconerri, #laparaulacontrària i #notav, i han aconseguit situar #EsticambErri en el llistat de 'trending topics' a nivell espanyol.

Piulada solidària contra el judici a l'escriptor Erri de Luca

De Luca va néixer a Nàpols l’any 1950, i des del 1989 ha publicat més de 50 títols. Les seves obres han estat traduïdes a 23 idiomes. L'últim llibre de l'autor és 'La paraula contrària' (traduït al català per Sembra Llibres, amb pròleg de David Fernàndez) com a resposta al procés judicial que afronta.

stats