Societat 03/08/2019

Les alternatives socials permeten a 83 persones deixar la manta

El 73% dels manters que van seguir els plans d’ocupació que es van fer el 2017 van trobar feina en els primers sis mesos, segons l'Ajuntament

Maria Ortega
2 min
Un moment de la primera desfilada de la línia de roba africana Diambaar.

BarcelonaLa solució al top manta no pot ser només policial. És una premissa que repeteix el govern d’Ada Colau des que va rebre les primeres acusacions per permissivitat amb la venda ambulant. L’itinerari dels plans d’ocupació, però, és una sortida a llarg termini. Durant el mandat anterior, el consistori va oferir itineraris d’aquest tipus a 115 persones en situació irregular i, d’aquestes, com a mínim 66 provenien del top manta. L’altra via per aconseguir que alguns manters poguessin optar a feines legals va ser la creació d’una cooperativa, Diomcoop, que té 17 socis que han pogut regularitzar la seva situació acreditant contractes laborals. La cooperativa es dedica, per exemple, a comercialitzar les peces d’una línia de roba pròpia, Diambaar, que s’identifica pels colors vius dels estampats africans però també fa altres serveis, com ara càterings o logística en esdeveniments, i ha contractat puntualment 30 manters més.

En total, segons explica el comissionat d’Economia Social de l’Ajuntament, Álvaro Porro, des del 2017, que és quan es veuen els primers resultats d’aquestes iniciatives, hi ha 83 persones que han pogut deixar la manta. El comissionat remarca que el 73% dels manters que van seguir els plans d’ocupació que es van fer el 2017 van trobar feina en els primers sis mesos i que aquest percentatge és significativament més baix en altres col·lectius: “Això demostra que ells volen treballar i que el mercat laboral els necessita”. Porro apunta, de fet, que la majoria de persones que practiquen la venda ambulant s’hi dediquen per subsistir mentre no aconsegueixen el permís de treball, i que els plans per buscar alternatives laborals per a immigrants en aquesta situació no s’havien desenvolupat fins ara. “Quan vam arribar al govern vam veure que no hi havia cap política específica per a l’abordatge social de la situació”. El que sí que hi ha en marxa ara és una taula interadministrativa, amb agents com el Govern i els Mossos, però també la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en què el consistori ha plantejat un pla de treball amb eixos que van de la intervenció policial a proposar canvis en la llei d’estrangeria.

stats