Societat 30/06/2014

Andalusia, Astúries i Canàries veuen insuficient el finançament de la Lomce

La consellera d'educació asturiana, Ana González, assegura que amb els recursos previstos pel govern espanyol és "impossible" implantar la FP Bàsica al setembre

Efe
2 min
El ministre Wert durant la seva compareixença / EFE

MadridAstúries i Canàries han acusat aquest dilluns al ministeri d'Educació de presentar uns càlculs de finançament de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) lluny del cost real, de manera tardana, a dos mesos del nou curs i plens de improvisació.

En una roda de premsa conjunta dels representants de les tres comunitats, el conseller de les Canàries, Juan Miguel Pérez, ha assegurat que el finançament que reben les comunitats procedents del Fons Social Europeu es subscriurà per mitjà de convenis amb el ministeri d'Educació en forma de "préstecs". Aquests computaran, ha explicat, com "endeutament" autonòmic encara que no s'hagin de retornar (si es compleixen les condicions del conveni) i perjudicarà, ha denunciat, els esforços de les CCAA de compliment del dèficit públic màxim.

Pérez també ha lamentat que Canàries hagi de finançar quatre de cada cinc euros del cost de la nova FP Bàsica quan és obligatori que les comunitats la ofereixin, i ha assegurat que el ministeri no ha tingut en compte la llunyania, la insularitat i la dispersió l'alumnat de l'arxipèlag. L'Estat hauria d'assumir tot el finançament dels nous ensenyaments obligatoris, no només el sobrecost en comparació amb les actuals, ha reclamat. L'Estat destinarà 44 milions per a les Canàries, però la comunitat calcula un cost real de quatre vegades més.

Amb aquests comptes és "impossible" la implantació de l'FP Bàsica al setembre, com preveu la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), ha assenyalat la consellera d'Astúries, Ana González. González s'ha preguntat on és el finançament de la primària i els llibres de text, ja que els comptes ministerials es refereixen a tercer i quart d'ESO i l'FP Bàsica i ha comparat els successius càlculs ministerials dels costos amb "arenes movedisses", perquè primer eren prop de 500 milions, després 2.000 i ara 964, ha indicat.

De la seva banda, el conseller d'Andalusia, Luciano Alonso, s'ha referit al cost milionari de reemplaçar totalment els llibres de text, que són gratuïts per als alumnes d'aquesta comunitat segons l'estatut d'autonomia, cosa que la Junta seguirà defensant, ha dit. Alonso s'ha referit a un "error de càlcul" del Ministeri, que preveu un cost d'implantació en aquesta comunitat de 189 milions, enfront dels 584 que preveu la Junta per a Primària, ESO i FP Bàsica, és a dir, una diferència "abismal" de 395 milions.

Així mateix, Alonso ha criticat que el ministeri prengui com a base del cost de l'FP Bàsica el nombre d'alumnes dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI), vigents fins ara, ja que aquests no són d'oferta obligatòria per a les comunitats i tenen característiques diferents.

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, es reunirà aquesta tarda amb els consellers de totes les comunitats per analitzar els costos i el finançament de la reforma educativa, que començarà a implantar-se el curs vinent.

stats