Llei de l'eutanàsia

Ángel Hernández, absolt d'un delicte de cooperació al suïcidi per ajudar a morir la seva dona

La Fiscalia va retirar l'acusació aplicant la llei que despenalitza l'eutanàsia

Clara López Alcaide
2 min
Ángel Hernández, ara absolt d'un delicte de cooperació al suïcidi, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl jutjat penal número 34 de Madrid ha absolt Ángel Hernández d'un delicte de cooperació al suïcidi per ajudar a morir la seva esposa, María José Carrasco, malalta greu d'esclerosi múltiple, a Madrid el 2019. En una sentència a la qual ha tingut accés Efe, el tribunal recorda que la Fiscalia va retirar la seva acusació després que entrés en vigor la llei de l'eutanàsia a finals de juny. El cas d'Hernández era especialment criticat per les entitats que defensen el dret a morir dignament perquè el ministeri públic equiparava la seva acció a la violència masclista.

“Com que s'ha retirat l'única acusació personada en les acusacions, d'acord amb la doctrina, procedeix dictar sentència absolutòria amb tots els pronunciaments favorables", assenyala la resolució, que absol Ángel Hernández d'un delicte de cooperació al suïcidi.

Víctima d'esclerosi durant 30 anys

María José Carrasco patia esclerosi múltiple des de feia més de 30 anys i havia dit públicament que volia morir i posar fi a una malaltia degenerativa que no té cura. Amb el seu consentiment, Àngel Hernández, el seu marit, va administrar-li un fàrmac que feia anys que ella havia adquirit a internet i ho va enregistrar en vídeo perquè quedés clara la voluntat de la seva dona, que va morir al cap de deu minuts. Quan va ser detingut, Hernández va reconèixer els fets davant del jutge.

La detenció d'Hernández va reobrir el debat sobre la necessitat d’aprovar una llei que regulés l’eutanàsia a Espanya, una demanda que va començar amb el famós cas de Ramón Sampedro, que es va suïcidar el 1998 després de lluitar sense èxit perquè l'ajudessin a morir. Finalment, i després de diversos entrebancs al Congrés, la llei va superar tots els esculls polítics i es va aprovar el març d'aquest any.

Fa tan sols unes setmanes Catalunya va aprovar el nou decret que desplega el dret a morir dignament, amb l'aprovació d'un registre de professionals sanitaris objectors de consciència i la creació de la Comissió de Garanties i Avaluació, l'organisme encarregat de controlar que els sol·licitants compleixen els requisits legals per aplicar la llei.

El cas d'Hernández va ser el primer en què la Fiscalia va aplicar de manera retroactiva la llei que despenalitza l'eutanàsia, aprovada a finals de juny, i que va tenir aplicació pràctica als tribunals. El ministeri públic va considerar que l'acció de l'acusat compleix amb els requisits que estableix la nova norma perquè els pacients que han expressat lliurement la seva voluntat de morir puguin tenir l'ajuda d'un professional mèdic o un familiar per fer aquest pas.

stats