Societat 05/09/2016

Els grans simis, a les portes de l'extinció

Quatre de les sis espècies de grans simis estan en perill greu per culpa de la caça il·legal

Efe
3 min
El goril·la oriental, una de les espècies en perill d'extinció

HonoluluLa Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) ha fet pública la nova edició de la 'Llista vermella d'espècies amenaçades', un termòmetre de la biodiversitat del planeta que, en aquesta ocasió, fa un greu advertiment sobre la situació en què es troben els grans simis. La Unió alerta que quatre de les sis espècies de grans simis estan a les portes de l'extinció. El responsable? La caça il·legal.

La llista, presentada aquest dilluns a Hawaii coincidint amb el Congrés Mundial de la Natura, demostra la magnitud de la tragèdia a què s'enfronta el planeta. Hi ha 82.954 espècies de plantes i animals que estan amenaçades. D'aquestes, 23.928 corren risc d'extinció.

L'última revisió de la 'Llista vermella' s'ha centrat en els mamífers i descriu una situació alarmant pel que fa a quatre espècies de grans simis. Està a punt de desaparèixer el goril·la oriental, el primat més gran del món: en només vint anys han desaparegut un 70% dels exemplars. Avui amb prou feines s'arriba als 5.000 individus. Més preocupant encara és la situació d'una subespècie del mateix goril·la, coneguda amb el nom de 'goril·la oriental de la plana'. En aquest cas, els 16.900 individus de l'any 1994 s'havien reduït a 3.800 en només vint anys, una caiguda de població del 77%.

El goril·la occidental, l'orangutan de Borneo i l'orangutan de Sumatra són les altres tres espècies de grans simis que se situen a les portes de l'extinció. Millor que aquests, però també molt preocupant, és la situació del ximpanzé i el bonobo, tots dos inclosos en la categoria 'en perill'.

Goodall: "Una finestra per salvar-los"

En declaracions a l'agència Efe, la primatòloga Jane Goodall, últim Premi Internacional Catalunya, explica que, tot i que està prohibit capturar-los, "la caça il·legal és el que està encaminant els grans simis a l'extinció". "Tenim una finestra encara per salvar-los, però no és gaire gran i caldria obrir-la abans que el canvi climàtic i les malalties agreugin la situació d'aquestes espècies, tan pròximes a l'home", ha afegit.

A més dels grans simis, la 'Llista vermella' també alerta del risc que corren les zebres. La caça il·legal és la responsable que els 660.000 individus del 2002 s'hagin convertit en 500.000, una vertiginosa reducció del 24% en només catorze anys. També és crítica la situació de tres espècies d'antílops africans, considerades "gairebé amenaçades" per la persistència de la caça il·legal i la pèrdua dels seus hàbitats, "les dues principals causes que porten a l'extinció a molts mamífers", ha indicat Carlo Rondinini, coordinador de l'avaluació dels mamífers a la Universitat la Sapienza de Roma.

"Les mesures de conservació funcionen"

En el vessant positiu cal destacar la situació del panda gegant, l'antílop tibetà i el linx ibèric. En tots tres casos les poblacions han millorat, fet que les allunya del perill d'extinció, encara que només sigui de forma lleugera. Aquesta millora ha portat la directora de la UICN, Inger Andersen, a declarar que "les mesures de conservació funcionen". Una opinió que comparteix Marco Lambertini, director internacional de WWF, que afirma que el fet que el panda gegant hagi passat de la categoria 'en perill' a 'vulnerable' és "el millor exemple que quan la ciència, la voluntat política i el compromís de les comunitats locals van de bracet és perfectament possible salvar la biodiversitat".

La recuperació del panda gegant a la Xina és resultat, segons Lambertini, de la reforestació i protecció efectiva de boscos de bambú, o de la creació de 67 reserves protegides on habiten gairebé dos terços de tots els pandes salvatges. Tanmateix, la UICN i WWF alerten que el canvi climàtic podria acabar amb el 35% dels boscos de bambú de la Xina en els pròxims 80 anys.

L'antílop tibetà, que estava en perill des de fa 30 anys per l'ús del seu pelatge per confeccionar xals, surt de la categoria 'en perill' i entra en la de 'gairebé amenaçat', gràcies a mesures de protecció rigoroses que han donat lloc al fet que avui dia hi hagi entre 100.000 i 150.000 individus.

Entre els èxits relatius, l'organització també destaca els casos del linx ibèric, que ha passat de la categoria 'en perill crític d'extinció' a 'en perill', o la rata d'Austràlia, que ha baixat de 'vulnerable' a 'gairebé amenaçada'.

stats