Societat 09/07/2014

Artur Mas: "Un pagès català rep la meitat de subvencions que un pagès espanyol"

El president de la Generalitat ha obert el ple monogràfic sobre agricultura al Parlament recordant les retallades de l'Estat que han obligat el Govern a fer un esforç per compensar-ho

Albert Solé
1 min

BarcelonaAquest dimecres el ple del Parlament està dedicat monogràficament a l'agricultura. El president de la Generalitat ha sigut l'encarregat d'obrir la sessió, i ha recordat que, encara que la societat tingui la sensació que la pagesia és un sector sobresubvencionat, "un pagès català rep la meitat de subvencions que un pagès espanyol, i només un terç del que rep un d'alemany". Això es deu al sistema de repartiment de les ajudes europees de la PAC (Política Agrària Comuna), en què cada estat les reparteix com vol.

Aquest és el cinquè ple monogràfic d'agricultura de la democràcia al Parlament, i l'últim va ser el 2010. El president ha explicat que aquell cop es van aprovar per unanimitat 131 mesures, i que quatre anys després 100 ja s'han aplicat, malgrat que els sindicats no ho veuen de la mateixa manera. Les mesures aprovades llavors eren tan genèriques que permet diferents interpretacions.

En aquest sentit, Oriol Junqueras (ERC) ha dit en la seva intervenció: "He repassat les intervencions dels partits en els plens monogràfics anteriors, i he vist els mateixos discursos i els mateixos desitjos, però la situació de l'agricultura no canvia".

Artur Mas també ha recordat que, des del 2010, han canviat moltes coses: "Tenim una nova PAC, la Generalitat té més problemes financers, i l'Estat també recentralitza en agricultura i posa molts menys diners que abans".

Segons el president, les retallades de l'Estat i la recentralització obliguen la Generalitat a posar més diners per mantenir el sector: "No ens hem quedat passius davant aquesta situació i fem mans i mànigues per posar-hi més diners: hi posem un 1% més que el 2006, quan érem en plena expansió econòmica".

stats