Societat 06/02/2012

Les associacions de veïns de Barcelona calculen que la T-11 generarà més de 15.000 viatges gratuïts cada dia

El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona vol que la T-11 serveixi com a "mesura de pressió" perquè l'ATM "reaccioni"

Ara
2 min

BarcelonaLa Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), promotora de la iniciativa T-11, que consisteix a regalar la targeta T-10 acabada perquè algú aprofiti el temps que resta de la desena validació, estima que aquesta iniciativa permetrà que es realitzin 15.000 viatges gratis.

"La T-11 tindrà un efecte real en el transport públic i serà una mesura de pressió perquè l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) reaccioni, s'adoni de com és d'impopular la seva mesura de pujada tan abusiva del transport, la més alta d'Espanya, i la rectifiqui", ha assegurat el promotor de la iniciativa Joan Maria Solé.

Els càlculs de la FAVB són que, si només una de cada deu de les 150.000 persones que cada dia acaben la targeta T-10 la lliura a algú perquè n'aprofiti el temps que resta des de la seva desena validació, es poden realitzar més de 15.000 viatges gratis al dia, 2.000 més que els que sumen aquells que es colen al metro.

La T-10 és la targeta més utilitzada en el transport metropolità de Barcelona (70% sobre el total), i també la que més ha incrementat el seu preu (un 12%). És una targeta multipersonal i integrada que permet tres transbords en una hora i quart en una mateixa zona.

T-11, exemple de solidaritat

Solé ha posat èmfasi en què, a més d'expressar la crítica a la pujada del transport públic, amb la T-11 es pretén fomentar la solidaritat en un moment de crisi i posar en marxa sistemes d'ajuda mútua.

Joan Maria Solé ha explicat que en només dues setmanes més de 216.000 persones, "un nombre increïblement alt", han visitat el bloc de l'associació on s'aborda aquesta proposta, on s'explica què és la T-11 i en què consisteix aquesta iniciativa contra la pujada del preu del transport públic.

Malgrat la bona acollida de la T-11, l'ATM encara no s'ha posat en contacte amb la FAVB, cosa que Solé interpreta com el reconeixement que "és difícil avortar aquesta iniciativa perquè és absolutament legal".

Fins i tot, una aplicació

Aquestes primeres dades han estat facilitades a la presentació als mitjans de comunicació d'una aplicació de mòbil per localitzar on es deixen les targetes de transport T-10 usades que poden transformar-se en T-11 si s'usen en un altre trajecte.

Jordi Herrera, del grup d'investigació Senda, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), creador de l'aplicació per a mòbil Incidències 2.0, ideada per informar de problemes a la xarxa de transport, ha explicat que ha estat relativament "senzill" donar-hi cabuda a una funcionalitat que permet saber si a la zona en què et trobes hi ha una T-11 activa.

L'aplicació Incidències 2.0 es pot descarregar gratuïtament en telèfons amb cobertura d'internet Android i iPhone, i des de la setmana passada incorpora la funció T-11, encara que a l'iPhone no funcionarà fins que s'actualitzi, aquesta setmana.

El GPS del mòbil permet conèixer la posició de la targeta, que pot ser encara més precisa si la persona que vol regalar la seva targeta T-10 indica on la deixa, quan i on l'ha validat i, per tant, saber quant temps d'ús hi queda.

stats