Societat 20/04/2016

Assumptes interns posa en dubte que l'escopeter acusat pogués ferir Ester Quintana

El tribunal ha mostrat el seu "desconcert" perquè la unitat d'assumptes interns dels Mossos d'Esquadra arribés a una conclusió diferent de la del jutge que va investigar el cas

Montse Riart
2 min
Ester Quintana arriba a l'Audiència de Barcelona per declarar com a testimoni

BarcelonaEls dos responsables de la unitat d'assumptes interns dels Mossos d'Esquadra han posat en dubte al judici sobre la vaga general on va resultar ferida Ester Quintana que l'escopeter acusat pugui ser l'autor de la lesió que li va fer perdre l'ull, alineant-se amb la defensa dels agents.

El cap de la unitat, que ha declarat com a testimoni, ha explicat que per les imatges analitzades van arribar a la conclusió que a la zona on van ferir Quintana es van produir "un mínim de 3 detonacions" i que l'última tenia "un so diferent" de les altres dues.

Tant ell com el caporal han reconegut "que és difícil determinar" quins projectils es van disparar i des de quina arma van sortir. El segon dels agents ha dit, però, que ells van partir de la base que "l'escopeter només havia disparat salves".

Tenint en compte això i que per carregar l'escopeta llarga d'on surten aquests avisos i les pilotes de goma "es necessiten entre 4 i 5 segons" i que entre la segona i la tercera detonació en va passar només "un", consideren que "hi havia d'haver un segon element", en referència a un altre projectil que hagués pogut ferir Quintana, com manté la defensa dels mossos acusats.

Segons el caporal, les dues primeres detonacions "provenen de l'escopeter de la unitat DRAGÓ 40" que s'asseu al banc dels acusats i que només va admetre disparar salves, mentre que el tercer tret "no es pot determinar qui el va disparar".

El tribunal ha mostrat el seu "desconcert" –en paraules del jutge que el presideix– per les conclusions de la investigació d'assumptes interns. En primer lloc pel fet que donessin per bona la versió de l'escopeter "quan ja estava investigat", però sobretot pel fet que arribessin a una conclusió diferent de la del jutge que va investigar el cas Quintana i que va determinar que la lesió de la dona era compatible amb l'impacte d'una pilota de goma.

"M'està dient que vostès, com a equip d'investigació que va auxiliar el jutge instructor, van arribar a conclusions diferents de les d'aquest magistrat?", li ha preguntat el president del tribunal al cap d'assumptes interns, que ha explicat que ells van aportar "tota la informació" al jutjat, però que és aquest qui va "acabar decidint" i qui va arribar a un punt "que va creure que allò va ser una pilota de goma".

La unitat d'assumptes interns és la que va acabar expedientant els 4 agents de la furgoneta 414 que van declarar ahir. Els dos comandaments han explicat que ho van fer perquè van comprovar que els policies havien "comès irregularitats".

Han explicat que aquests policies van acabar "sobrepassant" la primera furgoneta, quan havien de tancar el dispositiu, i "incomplint" el protocol d'ús de les llançadores de projectils de 'foam', perquè van poder comprovar que en una altra actuació a la ronda de Sant Pere, abans que Quintana fos ferida, van disparar aquest tipus de bales de precisió d'escuma "sense que el caporal els ho indiqués".

stats