Societat 08/08/2021

Una auditoria per saber si es van pagar 2 milions en sobrepreus per fer mapes

Després de l'advertència d'Antifrau, la CGT reclama un "examen independent" dels comptes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

3 min
Una de les imatges aèries amb què treballa l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

BarcelonaEl desembre del 2020 l’ARA va explicar que l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) va pagar sobrepreus superiors als 2 milions d’euros a la societat mercantil pública Geocat entre el 2007 i el 2013. L’Oficina Antifrau de Catalunya va investigar les actuacions de l’IGC i va constatar aquests sobrepreus, així com el fraccionament de factures o el pagament de treballs no realitzats. Com que les irregularitats havien prescrit i no es considerava delicte, el cas no es preveia dur a Fiscalia. Tot i això, Antifrau argumentava que l’Institut hauria de fer un "examen més aprofundit i independent" del que va passar durant aquell període de temps. Una petició a la qual el Comitè d’Empresa es va agafar per demanar una auditoria. "Són diners públics, si hi ha hagut malversació o mal ús, cal saber-ho. Cal una auditoria", assenyalen des del sindicat CGT.

El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, va respondre inicialment a la petició dels treballadors indicant que les "observacions i recomanacions" d'Antifrau ja havien "estat resoltes" i que els procediments de contractació des del 2014 ja superen les pertinents auditories. La resposta no va satisfer CGT, que durant les últimes setmanes ha enviat diferents articles en què denuncia possibles irregularitats a tots els treballadors de l’ICGC –gairebé 280–, al consell rector del mateix institut i al vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, com a responsable màxim del departament. Amb explicacions tècniques i a partir d'exemples, el sindicat incideix que els sobrepreus van existir; com, per exemple, amb la baixada dràstica de preus pagats pels mapes hidrogeològics, que quan s’encarregaven a Geocat eren 40.000 euros més cars.

Una de les gràfiques que va aportar el sindicat

Divendres, després que el cas arribés a Puigneró, Massó hi va donar resposta novament. Assegura que des de l'ICGC ja s'ha fet "un informe d’auditoria independent de procediments acordats" del període 2014-2020, i que s'ha conclòs que "no s’observen fets o circumstàncies que poguessin suposar un incompliment dels requeriments previstos a la llei de contractes del sector públic vigent en cada moment". El sindicat, però, manté que l'auditoria també s'hauria de fer del període 2007-2013 per arribar a saber què va passar amb els 2 milions d'euros que va assenyalar Antifrau.

En la sèrie de documents que s’han remès a la plantilla també es posa en dubte l’argumentari de l’Institut, que al seu dia va dir a Antifrau que no es va produir cap menyscapte econòmic perquè el Geocat –on anaven a parar els sobrepreus assenyalats– depenia tant de l’Institut Cartogràfic com del Geològic, de manera que garantia que "qualsevol benefici de l’empresa acabés repercutint en el patrimoni d’aquests instituts". El sindicat ho qüestiona i aporta com a exemple els comptes del 2009, quan el Geocat va presentar uns beneficis de 76.140 euros i els sobrepreus es calculaven en més de 400.000 euros. "Això implica un dèficit encobert de 325.000 euros l’any 2009 que ens porta a pensar que una part dels sobrepreus s’utilitzen per amagar una gestió dubtosa o deficient", diu la CGT, que es pregunta: "On són els 325.000 euros?"

Un altre dels punts que es posa en dubte és la integració de la plantilla del Geocat –dissolt el 31 de desembre del 2013– a l’ICGC. Es van acomiadar "un nombre de persones similars a les que es van incorporar" procedents del Geocat, en un procediment que no garantia "la lliure concurrència" i ignorant l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic. "S’acomiada gent per donar entrada a una altra gent, no sabem si de manera il·legal o alegal, però sí irregular. Es justifica dient que sense aquesta gent no es poden fer certs productes, però no es diu quins productes ni es demostra curricularment", diu la CGT, que denuncia que molts dels alts càrrecs que provenen de la fusió "cobren diners estratosfèrics –vuit alts càrrecs cobren més de 90.000 euros–, que tripliquen el salari d’un tècnic mitjà". "Gran part de la plantilla està mal classificada. S’estan apujant a dit els salaris. Mentre uns es van dedicar a presumptament posar la mà a la caixa, tenim un munt de gent que estan fent tasques per sota de la categoria que els toca, i que cobren molt menys. La corrupció del passat afecta el present", denuncia la CGT, que ha dut aquesta situació a la Inspecció de Treball.

stats