JUSTÍCIA
Societat 12/04/2012

La crisi fa augmentar la demanda d'advocats d'ofici en assumptes civils

Les peticions de justícia gratuïta en l'àmbit civil s'han incrementat un 74% entre el 2008 i el 2011. Tot i això, la demanda global ha disminuït un 2,55% durant l'últim any

Arnau Nadeu
2 min

BarcelonaLa demanda d'advocats d'ofici a Catalunya en assumptes civils i laborals no para de créixer des del 2008. Aquesta és la principal dada que es desprèn de l'estudi que ha presentat avui el Consell de l’Advocacia Catalana. Els casos de desnonament d'arrendament i d'execucions hipotecàries, que s'han disparat amb la crisi, han fet augmentar un 74% el nombre de peticions de justícia gratuïta en l'àmbit civil. També han continuat augmentant els expedients oberts en l'àmbit laboral, si bé en menor mesura. Tot i això, el descens en la resta de sectors judicials -sobretot en el penal- ha estabilitzat la demanda global, que per primer cop en quatre anys ha disminuït un 2,55%.

La crisi econòmica és el principal factor que es troba al darrere de les últimes dades corresponents a les actuacions de Torn d'Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) realitzades als catorze Col·legis d'Advocats de Catalunya. Les reclamacions monetàries, les execucions hipotecàries, els desnonaments i les modificacions de sentències de divorcis han disparat les peticions en l'àmbit social. Segons Miquel Rodríguez, president de la Comissió de TOAD del Consell, "la crisi és la principal responsable" que aquest sigui un dels únics àmbits judicials en els quals l'activitat ha continuat augmentant al llarg del 2011, concretament un 10,23% en relació al 2010.

De fet, la resta de sectors principals han disminuït la seva activitat. Els assumptes penals, que suposen gairebé la meitat del total, han descendit un 4,48%. També han baixat les actuacions en l'àmbit contenciós (-21,76%) i, paradoxalment, en el sector de la violència domèstica (-4,88%). "La majoria de víctimes que posen una denúncia es fan enrere a l'hora de declarar i el cas s'acaba arxivant", ha explicat Rodríguez. És per això que, "tot i que els casos de violència de gènere augmenten, no s'ha actuat tant en aquest àmbit", ha afegit el president de la Comissió de TOAD del Consell.

Dignificació del servei

Rodríguez ha aprofitat el balanç de l'evolució del servei de TOAD per exigir "la dignificació de les condicions de prestació del servei per part dels professionals de torn d'ofici". Davant la proposta de la Generalitat de reduir de nou les retribucions pel torn d'ofici -que en alguns àmbits podrien arribar a disminuir un 10%-, el president de la Comissió de TOAD ha recordat que aquestes ja "disten molt dels preus de mercat". Per demostrar-ho, Rodríguez ha posat l'exemple del que cobra un advocat d'ofici i un advocat privat per litigar un procés amb jurat. Mentre que recórrer a la justícia privada pot significar haver de pagar entre 4.000 i 5.000 euros, el sou d'un advocat d'ofici per fer la mateixa feina no supera els 600 euros.

Malgrat aquestes dades, prop de 6.500 advocats catalans d'un total de 20.000 estan inscrits voluntàriament als serveis de TOAD. A més, d'ençà de la crisi la xifra no ha parat d'augmentar perquè cada vegada són més els professionals que ho veuen com una ajuda per superar el mal moment que travessen els seus negocis privats. Aquesta tendència, sumada a la valoració positiva del servei que es desprèn de les enquestes de satisfacció, evidencia, en paraules d'Antoni Molas, president del Consell, que l'actual sistema continua sent "el millor per garantir l'eficàcia i la qualitat de la justícia gratuïta i els drets fonamentals dels ciutadans".

stats