Societat 17/04/2017

25 anys d'AVE a Espanya i quasi 52.000 milions invertits

La xarxa d'alta velocitat va començar un 20 d'abril entre Madrid i Sevilla; trigaria encara 16 anys a arribar a Barcelona

Ara
1 min
Comboi de l'AVE aturat entre Breda i Hostalric. / DAVID BORRAT

BarcelonaL'alta velocitat a Espanya va començar un 20 d'abril de fa 25 anys. El trajecte, un Madrid-Sevilla, va ser el primer d'una xarxa d'AVE que ha acaparat una inversió de quasi 51.800 milions d'euros des de llavors i que ha arribat a 47 ciutats de tot Espanya, segons xifres d'Adif facilitades a Europa Press.

A Barcelona, el primer tren d'alta velocitat va arribar-hi el 2008, 16 anys després que es posés en marxa la primera línia. La connexió d'AVE amb Madrid ha anat esgarrapant quota a l'avió i, a finals del 2016, 6 de cada 10 viatges directes entre Madrid i Barcelona es feien amb aquest transport i no amb el pont aeri. La línia és la que més passatgers mou anualment.

Les noces de plata de l'AVE se celebren encara en plena expansió d'aquesta xarxa, que ja és la segona més extensa del món. Té més de 3.200 quilòmetres de longitud, als quals aviat s'hi afegiran noves connexions a Galícia, Euskadi, Extremadura o Almeria, entre d'altres.

L'alta velocitat ha estat fins avui en mans del monopoli de Renfe, però la situació ha de canviar en el futur perquè aquest servei està pendent de l'entrada de la competència.

stats