Societat 05/05/2014

Nou detinguts per malversació en les obres de l'AVE a Barcelona

La Guàrdia Civil ha realitzat onze escorcolls a les seus de Corsan i Adif a Barcelona i Madrid i als domicilis dels implicats.

Ara / Agències
2 min
La Guàrdia Civil treu un dels detinguts de l'empresa Corsán / CÈLIA ATSET

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha detingut nou persones i des de primera hora del matí les seus de l'Administrador d'Infrastructures Ferroviàries (Adif) a Barcelona i Madrid per buscar proves sobre una suposada malversació de fons públics a les obres de l'AVE a Barcelona.

Segons fonts de la investigació, està previst detenir una persona més. La Guàrdia Civil també escorcolla les dependències de l'empresa Corsan Corviam a Barcelona per investigar si s'haurien cobrat sobrepreus per les obres de l'AVE. Els agents també escorcollen altres empreses i domicilis particulars. En total s'han realitzat 11 escorolls, cinc d'ells a domicilis particulars dels principals implicats.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, s'investiga si directius de l'empresa contratista Corsan s'haurien concertat amb "qualificats funcionaris" públics d'Adif i tècnics externs "per beneficiar econòmicament a aquesta mercantil en perjudici dels fons públics gestionats per l'ens públic Adif". Així, de comú acord, s'haurien "alterat les medicions tènciques de les feines de l'obra, falsejant les posteriors certificacions oficials d'obra executada i ho haurien camuflat a la certificació final, movent xifres entre les diferents partides" per justificar més feines de les realment realitzades.

La fiscalia Anticorrupció de Barcelona va presentar una querella per aquests fets aquest gener després d'investigar durant 8 mesos. La causa està instruïda pel jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona i hi ha secret de sumari.

La Fiscalia assegura que la trama hauria generat un sobrepreu il·lícit en benefici de Corsan d'uns 6 milions d'euros. "La pròpia adjudicació de l'obra a la contratista podria haver presentat irregularitats", afegeix.

Segons ha avançat 'El País', un dels investigats seria un responsable de les obres de la nova estació de la Sagrera. És un enginyer que hauria certificat obres de Corsan per un valor fictici, molt superior als treballs que va executar la companyia.

El març de 2008, Corsan Corviam, ara integrada a Isolux Corsan, va adjudicar-se les obres de l'AVE en el tram entre la futura estació de la Sagrera i el Nus de la Trinitat per un import de gairebé 68 milions d'euros.

stats