Societat 25/09/2017

Badalona inicia els tràmits per reclamar 4,1 milions d'euros a FCC pel frau de les escombraries

L'Ajuntament confirma "greus irregularitats" de l'empresa al municipi

Ara
2 min
Els catalans estan al capdavant d'Europa  en el reciclatge d'envasos.

BarcelonaL'Ajuntament de Badalona iniciarà els tràmits per recuperar 4,1 milions d'euros que l'empresa de neteja viària i recollida d'escombraries Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) va cobrar de més al municipi pels serveis prestats entre els anys 2011 i 2015. El consistori xifra el frau en un total de 12,8 milions d'euros, però el primer pas serà reclamar les irregularitats més flagrants, que han quedat reflectides en sobrecostos a les factures. Així ho certifica l'expedient informatiu obert pel consistori, fet públic aquest dilluns per l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que confirma "greus irregularitats" en el contracte.

Pels 8,7 milions d'euros restants, que corresponen a conceptes més complexos com ara serveis no prestats o incompliments, s'analitzaran un per un a través de diversos expedients sancionadors, que hauran de determinar quines quantitats es poden reclamar finalment a l'empresa.

Sabater ha anunciat també una bateria de mesures que l’Ajuntament aplicarà arran de les conclusions del primer expedient informatiu. La primera és l'inici dels tràmits per recuperar els 4,1 milions que s'han cobrat indegudament, així com l'obertura dels expedients sancionadors a l'empresa. L'Ajuntament també establirà un nou model de revisió de tots els contractes al consistori per garantir que els diners públics es destinen a serveis prestats.

Sabater ha posat en valor que les conclusions d’aquest informe obren una nova etapa en la fiscalització dels contractes de l’Ajuntament de Badalona. "A partir d’ara cada euro destinat a un servei públic tindrà un control exhaustiu", ha afirmat. Per la seva banda, el regidor d’Espais Públics i Mobilitat, Francesc Duran, ha explicat que "el govern municipal ja ha aprovat un nou organigrama, ha dotat de més personal el departament de Neteja i té preparada una proposta de pressupost per al 2018 que suposarà una dotació de recursos humans més gran per garantir el control de tots els contractes de l’Ajuntament". L’Ajuntament ha anunciat que presentarà l’expedient informatiu a l’Oficina Antifrau perquè s’emprenguin les accions pertinents.

A Barcelona, l'Ajuntament liderat per Ada Colau va fixar el frau de FCC en 3,3 milions d'euros, i va imposar a l'empresa una multa de 7 milions, que FCC ha recorregut. La companyia, que opera a desenes de ciutats, presumptament manipulava les xifres de recollida de mobles i envasos per no superar uns topalls que, a partir d’uns determinats volums, els suposaven rebre menys ingressos. Les tarifes a aplicar per a la facturació van per trams: com més alt és el tram, menys cobra FCC per tona recollida. Si el tram saltava per poques tones, l’increment del volum tractat no compensava la disminució del preu per tona i la companyia acabava cobrant menys. Per fer veure que recollien menys mobles i envasos dels que trobaven, els barrejaven amb la matèria de rebuig i els transportaven a l’abocador en lloc de dur-los a la planta de reciclatge.

stats