Societat 09/12/2021

Barcelona aposta per les festes de Nadal i recupera la Cavalcada de Reis

La ciutat programa actes culturals a tots els districtes a partir del 18 de desembre

ARA
3 min
Els reis d'Orient durant la seva arribada a Barcelona

BarcelonaLa vacunació massiva contra el covid-19 ha permès recuperar certa normalitat, i si la nova variant ho permet els tres Reis d'Orient tornaran a desembarcar el 5 de gener al Moll de la Fusta amb el seu espectacular seguici per recuperar la tradicional Cavalcada, que l'any passat no es va poder celebrar. També amb el permís de la variant òmicron, la capital catalana té la intenció de recuperar el 31 de desembre l'espectacle de Cap d'Any a la Font Màgica de Montjuïc, amb llum, pirotècnia, foc, música i grans projeccions. Això sí, no es preveu cap gran festa multitudinària: "Hem de celebrar un Nadal amb prudència i seguir totes les recomanacions, més enllà de les restriccions", ha dit l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, durant la presentació de les festes de Nadal feta al Saló de Cent de Barcelona. "Som ciutat de Nadal", ha reivindicat Colau, que ha defensat que Barcelona ja té un "model propi" per la celebració d'aquesta festa, "que aposta per la cultura i el comerç de proximitat".

A més d'aquests dos grans actes, que l'any passat la pandèmia va obligar a cancel·lar, la ciutat prepara un Nadal ple de celebracions. Com ja passa amb les Festes de la Mercè, els concerts i tots els actes programats tindran l'epicentre al cor de la ciutat, a la plaça Catalunya, però el gruix de la celebració serà descentralitzat: a més de la plaça Universitat, on hi haurà contes de dia i concerts al vespre, hi ha previstos més de 100 concerts gratuïts a tots els districtes de la ciutat. En total, des del 18 fins al 30 de desembre, s'han programat 300 sessions d'espectacles per a tota la ciutat, amb un total de 300 artistes i 85 agents implicats. Tenint en compte els gustos de les diferents edats dels barcelonins, els organitzadors han dividit el dia en tres franges: actes de matí, actes de tarda i actes de vespres. A última hora hi haurà sobretot concerts.

Plaça Catalunya

La plaça Catalunya serà l'epicentre de les festes i s'hi podrà participar en tallers familiars, veure-hi arts escèniques i concerts. L'escenografia és obra de l'arquitecte i escenògraf Juli Sanjuan Palma i tindrà una capacitat per a 100 persones.

  • De les 11.00 h a les 17.30 h, dins de l'espai Nadal en Família, hi haurà activitats participatives i tallers que permetran gaudir de la literatura. També hi haurà petites pel·lícules d'animació de Puck i la seva Troupe perquè els petits espectadors puguin gaudir de les històries nadalenques. Així mateix, hi haurà un campament de biòlegs per reivindicar l'aprenentatge a partir de l'observació de plantes i animals. A més, d'una a dues, també dins dels actes pensats per a tota la família, es podrà ballar amb l'espectacle Transmissions, una experiència de danses urbanes nascudes als Estats Units a càrrec de Vulcana.
  • De les 17.30 h a les 19.00 h, a la plaça Catalunya hi haurà concerts amb la banda barcelonina Hip Hop Brass Collective i arts escèniques del carrer, amb acrobàcies, performance i teatre.
  • De les 19.00 h a les 21.00 h hi ha previstes sessions de cinema i concerts, per on passaran The Sey Sisters, Meritxell Neddermann i Andrea Motis.

Al cor de la ciutat també s'hi podrà trobar la Fira de Consum Responsable i d'Economia Social i Solidària (des de les 11.00 h fins a les 20.30 h), que ja celebra la setena edició. Va ser un dels primers canvis en les celebracions de Nadal que va impulsar el govern municipal d'Ada Colau.

Plaça Universitat

Des de l'escenari de la plaça Universitat, Domestic Data Streamers convidarà els barcelonins a participar al Bon(s) Nadal(s) i debatre sobre els nous costums i valors nadalencs per acabar construint un conte col·lectiu. Es podrà participar en aquesta activitat des de les 10.00 h fins a les 22.30 h.

La Fàbrica dels Reis i la Cavalcada

Aquest any els Reis tornaran a tenir una forta presència a la capital catalana. Del 28 de desembre al 4 de gener, les famílies podran visitar la Fàbrica dels Reis d'Orient a la Fabra i Coats de Sant Andreu i veure com els ajudants de Melcior, Gaspar i Baltasar es preparen perquè els nens puguin rebre els seus regals. Finalment, el 5 de gener, Ses Majestats arribaran al Moll de la Fusta amb el pailebot Santa Eulàlia, i amb les seves carrosses i el seu seguici faran arribar la màgia als carrers de la ciutat.

Els 10 districtes

La música també arribarà als altres districtes de la ciutat, amb els més de 100 concerts programats entre el 17 i el 31 de desembre. Pels diferents escenaris aniran passant fins a 42 formacions de jazz, indie, pop i música clàssica, entre d'altres. La selecció, que ha volgut apostar pels artistes locals, ha anat a càrrec de sis agents musicals de la ciutat: Primavera Labels, Sónar, Cruïlla, Associació de Músics JM, Taller de Músics i Conservatori Liceu.

stats