Societat 05/08/2021

Barcelona engega un pla per captar universitaris estrangers

La campanya municipal promociona places residencials a preus assequibles i una oficina de suport per als tràmits

ACN
2 min
Estudiants d'Erasmus

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona engegarà un pla per reactivar la mobilitat internacional d'estudiants després que s'hagi vist afectada per la pandèmia i les restriccions. Es calcula que, abans del coronavirus, prop de 30.000 estudiants estrangers venien a Barcelona a fer-hi estades universitàries (en programes com l'Erasmus i similars) i que, a banda, la ciutat rebia prop d'un miler de joves europeus que complementaven els seus estudis de formació professional i uns 200 docents del mateix àmbit.

La campanya recalca no només el potencial de Barcelona com a ciutat per estudiar, sinó també la seva qualitat de vida i el potencial per fer-hi carrera professional en àmbits com el tecnològic, el digital o el científic.

A banda, l'Ajuntament vol argumentar preus assequibles en l'allotjament, per la qual cosa ha engegat una reforma normativa que ha de permetre crear una borsa de places de residència on s'accediria segons criteris de renda. Amb això, vol cobrir la demanda existent, però també mirar de contribuir directament a la baixada de preus de les residències privades. També es busca la manera de flexibilitzar l'oferta facilitant les estades en períodes més curts que un curs acadèmic.

Barcelona posarà en marxa, a més, una oficina d'atenció a la comunitat universitària i de recerca internacional amb què unificarà tota la informació i els serveis de suport disponibles per als estudiants estrangers. S'anomenarà Barcelona International Welcome Desk, serà tant presencial com virtual i vol ajudar a superar burocràcies amb què es troben els alumnes, com ara permisos de residència o visats.

Seguint l'exemple d'altres ciutats espanyoles, es preveu celebrar un acte de benvinguda a l'inici de curs que s'ubiqui en un espai emblemàtic de Barcelona. La idea amb què treballa l'Ajuntament és incloure-hi tallers, exposicions, visites vinculades al teixit científic de la ciutat de la ciència i activitats de descoberta de Barcelona, així com guiatges històrics, culturals i socials que aportin una visió més rica de la ciutat.

El pla també preveu fomentar l'activitat de les dues principals institucions que ja treballen en l'acollida de la mobilitat en la formació professional. Les institucions són la Fundació BCN Formació Professional, que és l'entitat de referència en accions de mobilitat del jovent i el professorat de formació professional, i l'associació de ciutats europees Xarxa FP.

stats