Societat 03/01/2020

Barcelona mirarà al futur amb una Cavalcada de Reis amb més llum que mai

L'espectacle estrena un sistema que sincronitzarà la il·luminació de les carrosses i els vestits

Clara López
4 min
Barcelona estrena dècada amb una Cavalcada de Reis que mira al futur

BarcelonaTècnics i voluntaris de tot Catalunya ajusten els últims detalls de la nit més màgica de l'any. A Barcelona, el campament reial s'ha instal·lat a la Fira de Montjuïc, on tot sembla estar a punt per rebre els Reis d'Orient aquest diumenge. Enguany, tecnologia i tradició es fusionaran en una Cavalcada que recorda les tradicions però que també vol convidar grans i petits a fer un salt al futur amb nou vestuari i il·luminacions. Es tracta de l'espectacle més multitudinari de l'any a la ciutat, una cita per a la qual l'Ajuntament de Barcelona busca nous formats cada any.

"És una Cavalcada molt ben cosida, brillant, i amb un seguici que va més enllà d'una carrossa i un cos de ball", ha avançat la directora artística de l'espectacle, Marta Almirall, que ha presentat aquest divendres al matí les novetats a la Fira de Barcelona. Destaca una nova tecnologia que permetrà sincronitzar sense fils la il·luminació de les carrosses amb la del vestuari dels patges. "És un sistema que no existeix al mercat, és més complex del que sembla. L'hem desenvolupat nosaltres", ha explicat Almirall, i ha afegit que el resultat de les innovacions és "futurista" i "molt lluminós".

La carrossa de la patge Estel obrirà l'espectacle amb aquesta novetat, que també incorporaran els repartidors de cartes, la carrossa de les joguines i el cos de ball del rei Gaspar, que podrà projectar vídeos i imatges als seus vestits autònoms i plens de leds. Els creadors volen "mantenir la sorpresa" però ja han avançat que enguany han millorat l'harmonia entre llum i so aprofitant la tecnologia: "Hem portat la innovació a una història tradicional com la dels Reis. La Cavalcada necessitava un pas endavant, un salt que hem volgut fer aquest any", ha dit la directora artística, que ha assegurat que l'objectiu s'ha complert.

Una de les comparses de la Cavalcada de Reis de Barcelona assaja a la Fira de Montjuïc

També es renoven les últimes incorporacions del seguici, com la comparsa d'anar a dormir. Aquest any, sis titelles articulats d'un metre d'altura representaran diversos contes clàssics populars que animaran els més petits a anar al llit. També hi haurà novetats al seguici del rei Baltasar, que comptarà amb zebres articulades i marionetes gegants que evoquen l'Àfrica i es desplaçaran sense motor "per fer un recorregut més respectuós amb el medi". Una altra de les novetats serà una nova carrossa inspirada en una fàbrica de robots de joguina que mantindrà el fil futurista de la desfilada.

Com cada any, els reis Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran per mar a la ciutat i desembarcaran al Moll de la Fusta acompanyats de més de 1.200 patges, ballarins, actors, xanquers i voluntaris. La marxa reial començarà a les 18 h a l'avinguda Marquès de l'Argentera i recorrerà cinc quilòmetres per acabar a les 21 h a l'avinguda Maria Cristina. Al seu pas, Ses Majestats repartiran més de cinc tones de caramels acompanyades d'un espectacle de carrer amb dansa, teatre, circ i música. El pressupost que s'hi ha destinat ha sigut el mateix que el d'anys anteriors, 900.000 euros.

Tarragona

Els Reis arriben com sempre per mar

Un any més els Reis d’Orient arribaran a Tarragona via marítima. Desembarcaran al Moll de Costa, al Serrallo, des d’on Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar donaran la benvinguda reial des del balcó de l’emblemàtic edifici del Pòsit. El recorregut començarà a les 19 h. Els Reis d’Orient recorreran els principals carrers del centre històric fins a arribar a la plaça de la Font, on entraran caminant. Davant l’Ajuntament, l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, els lliurarà les claus de la ciutat mentre a la façana es començaran a projectar imatges amb un acompanyament musical i una pluja de confeti i caramels caurà sobre la plaça. Durant el recorregut, els Reis repartiran 2.500 quilos de caramels sense gluten.

Barcelona mirarà al futur amb una Cavalcada de Reis amb més llum que mai

Lleida

La Cavalcada torna al recorregut tradicional

La Cavalcada de Lleida d’aquest any veurà modificat el recorregut. Després d’alguns anys passant pel barri de Cappont, els Reis d’Orient tornaran a fer el seu recorregut tradicional, sense travessar el Pont Vell. Ses Majestats arribaran com sempre amb tren a la ciutat. Seran a l’estació de tren a dos quarts de sis de la tarda. El recorregut començarà a les 18 h. A través de la rambla Ferran, els Reis saludaran tots els nens i nenes per agafar l’avinguda Madrid i l’avinguda Blondel i arribar a la Paeria, en un trajecte que s'acabarà cap a les vuit del vespre. Hi haurà tres punts accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda.

Barcelona mirarà al futur amb una Cavalcada de Reis amb més llum que mai

Girona

Es manté l’ampliació del recorregut

Ses Majestats arribaran al campament reial dels jardins de les Pedreres a les 16 h. Allà l'àliga de la ciutat els farà els honors amb la seva dansa. A les 18 h els Reis començaran el recorregut a peu pels jardins de Fora de Muralla i mitja hora més tard pujaran a les carrosses per recórrer el passeig General Mendoza i el centre de la ciutat fins a arribar a la plaça del Vi, on faran el pregó final a les 20 h. Com l’any passat, el recorregut s’amplia al carrer Emili Grahit.

Barcelona mirarà al futur amb una Cavalcada de Reis amb més llum que mai
stats