Societat 23/12/2019

Sis capitals de comarca amb Baltasar pintat

Igualada, Mollerussa, Ripoll, el Pont de Suert, Sort i Viella mantenen el rei maquillat

Clara López
3 min
El rei Baltasar saluda durant la Cavalcada de l'any passat a Girona

BarcelonaPer segon any consecutiu, la plataforma Casa Nostra Casa Vostra (CSCV) ha demanat als ajuntaments que triïn persones negres per fer de rei Baltasar a les Cavalcades. Aquest any seran 37 de les 43 capitals de comarca -un 86%- les que deixaran enrere el maquillatge i tindran un Baltasar negre, sis més que l'any passat. Igualada, Mollerussa, Ripoll, el Pont de Suert, Sort i Viella són les úniques capitals que es resisteixen al canvi i representaran el rei amb una persona blanca pintada la pròxima Cavalcada de reis. En total ja són 108 els municipis que s'han adherit a la campanya impulsada amb el suport del grup d'actors i actrius Tinta Negra.

Una acció "racista"

La campanya pretén que es deixi de maquillar persones blanques amb pintura negra i llavis molt vermells i gruixuts -el look conegut com a blackface, cara negra en anglès-, una pràctica colonial que la plataforma considera "racista". "Hem vist que durant anys s'ha caricaturitzat a les persones negres a les Cavalcades i era un canvi que s'havia de fer", diu a l'ARA el portaveu de Casa Nostra Casa Vostra, Xavi Buxeda. La plataforma argumenta que comptar amb Baltasars pintats a les Cavalcades no només "discrimina un sector de la població", sinó que també els exclou de participar en una festa tradicional que "deslligada de qualsevol ideologia".

Sis capitals de comarca es resisteixen a tenir un Baltasar sense pintar

Segons Buxeda, molts municipis que acaben apostant per un Baltasar pintat ho fan o bé per la dificultat de trobar una persona negra dins les entitats que organitzen la festa o per tradició. "Quan ens diuen que no tenen a ningú, els diem que es posin en contacte amb col•lectius antiracistes i afrodescendents", exposa Buxeda. L'any passat, Reus va pujar a la carrossa un Baltasar rescatat al Mediterrani amb Proactiva Open Arms i aquest any s'hi sumaran residents del centre d'acollida de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat i membres d'associacions culturals africanes. A més, la campanya també ha servit per replantejar altres aspectes com la participació en les Cavalcades, que va sovint lligada al pagament d'una quota i exclou a aquells amb menys recursos.

En dues setmanes un centenar de municipis s'han adherit a la iniciativa i han anunciat que no maquillaran els integrants de la carrossa del rei negre. Al vídeo que la plataforma ha compartit a les xarxes, Baltasar demana als ajuntaments que el deixin participar en les Cavalcades on l'any passat no va "poder arribar". Sota el lema #BaltasarDeVeritat, Casa Nostra Casa Vostra vol que la iniciativa vagi més enllà de les capitals de comarca i arribi a totes les Cavalcades del territori. També, que es deixin de maquillar no només els reis, sinó també patges i patgesses que participen en la festa.

8 de 10 capitals

Per demarcacions, a Barcelona, totes les capitals rebutjaran el maquillatge menys Igualada, una de les Calvalcades més conegudes i antigues -la primera de Catalunya i la segona de l'estat-, que l'any vinent celebra el seu 125è aniversari. Aquest 2020, el prop d'un miler de patges que participen en aquesta festa, així com el rei Baltasar, tornaran a desfilar amb la cara pintada. El 2019 s'hi va afegir Moià i aquest any ho ha fet Berga, on l'Ajuntament ha anunciat una festa lliure de betum tant per reis com patges.

Les deu capitals de comarca de Tarragona i les Terres de l'Ebre tindran un Baltasar sense pintar a la pròxima Cavalcada. La campanya ha fet entrar a la llista les dues úniques que faltaven: el Vendrell i Gandesa, que l'any passat encara maquillaven el seu Baltasar, però finalment han fet el pas. A Girona, el rei Baltasar de Puigcerdà serà representat per un veí de Mali per primer cop, i l'única capital que falta per adherir-s'hi és Ripoll. Girona capital va tenir un Baltasar sense pintar per primera vegada l'any passat. Lleida és la demarcació amb menys reis negres a la Cavalcada, 8 de 12 capitals. La novetat respecte l'any passat és Tàrrega.

TV3 no emetrà des d'Igualada

La tradicional pràctica del blackface a la Cavalcada d'Igualada ha estat un dels motius que ha portat a TV3 a descartar retransmetre l'arribada dels reis d'Orient des de la capital de l'Anoia. La televisió pública de Catalunya s'ha decantat finalment per la Cavalcada de Martorell, després de reunir-se amb diverses entitats entre d'altres Casa Nostra Casa Vostra per abordar la situació. "Els vam transmetre el nostre desacord amb l'emissió d'un blackface massiu per televisió", ha explicat Buxeda a l'ARA i ha celebrat la decisió final. "És un acte públic que no ha de discriminar a ningú".

stats