DESIGUALTATS
Societat 18/05/2016

Barcelona invertirà 40 M€ en un pla a tres anys per a Nou Barris

Ajudes per a famílies monomarentals i 433 habitatges de lloguer nous són algunes de les 50 accions

Núria Martínez
3 min
Un grup de veïns intentant evitar un desnonament a Nou Barris, el districte més afectat per la crisi.

BarcelonaDels 25 barris més pobres de Barcelona, 13 són de Nou Barris. Mentre que la mitjana de Barcelona és del 14%, a Nou Barris hi ha un 26% de menors amb carències materials bàsiques. Cada setmana es produeixen entre 6 i 7 desnonaments a la zona. Aquests són alguns dels tristos rècords que registra actualment Nou Barris i que BComú es va encarregar de criticar durament durant la campanya electoral.

Gairebé un any després d’haver guanyat les eleccions -en què els vots de Nou Barris van ser claus-, la cinquena tinent d’alcalde i regidora de Nou Barris, Janet Sanz, va anunciar ahir un pla estrella per combatre les desigualtats que ha de durar tot el mandat. Es tracta d’un full de ruta de 50 actuacions que es desenvoluparan al llarg del 2016-2019, i que compta amb un pressupost de 40,8 milions d’euros. El pla conté quatre eixos: atenció social, habitatge, ocupació i treball, i educació i infància, i es debatrà al ple extraordinari del consell del districte aquest dijous.

Al carrer robert i robert la PAH atura un desnonament. la marga viu amb 10 familiars al seu pis de proteccio oficial.

“Fins ara s’estaven fent polítiques d’assistencialisme, de curta durada. Nosaltres volem empoderar i donar autonomia a les famílies”, va reivindicar Sanz, l’única tinent d’alcalde que ha mantingut la regidoria del districte després de l’acord amb els socialistes. El pla se centra a combatre l’emergència habitacional -una de les demandes històriques del districte- i augmentarà el parc públic d’habitatge amb 433 nous pisos de lloguer a Torre Baró, Trinitat Nova i Roquetes. També augmentarà el nombre de professionals de l’Oficina de l’Habitatge i es farà un cens públic de pisos buits propietat d’entitats financeres, entre d’altres.

Un altre dels punts estrella que inclou el pla és una de les demandes de la CUP per permetre l’ampliació pressupostària: la reducció de la pobresa femenina. S’implantarà una ajuda per a dones en risc d’exclusió destinada a les famílies monomarentals de rendes baixes, a dones més grans de 65 anys que cobrin prestacions no contributives, i a dones amb discapacitat.

Divendres negre amb 12 desnonaments al districte de nou barris. Desnonament aturat al carrer rasos de peguera de ciutat meridiana.

Un altre punt de l’eix de l’atenció social -que s’incrementarà en 3,9 milions d’euros aquest any gràcies a l’ampliació pressupostària-és el reforçament dels equips professionals dels centres de serveis socials de Nou Barris per evitar el col·lapse actual. Es pretén reduir així el temps d’espera un 30%, ja que actualment és d’entre un mes i mig i dos mesos. També es reforçarà la renda infantil actual garantida i les beques menjador per garantir la cobertura alimentària de les famílies tot l’any.

L’efecte de la crisi en la salut

Una altra de les demandes dels veïns de Nou Barris és la millora de l’atenció primària dels centres de salut. Segons assegura el pla, es garantirà que totes les persones sense targeta sanitària estiguin cobertes en temes de salut i es facilitarà a les persones amb pocs recursos l’accés als serveis de salut.

Així, es crearà un nou espai de salut comunitària, que comptarà amb un pressupost de 500.000 euros. A més, s’aplicaran protocols que permetin analitzar els efectes de la crisi en l’estat de salut dels veïns del districte -un dels més afectats de la ciutat- i s’augmentaran els recursos en atenció als problemes de salut mental.

Un altre dels eixos del pla és garantir l’ocupació i el treball. Per fer-ho, es promourà l’economia cooperativa -amb una dotació econòmica de 329.000 euros-, es revisaran els plans d’ocupació i l’atenció especial a les persones amb atur de llarga durada, i es facilitarà l’accés als joves al mercat laboral, entre altres coses.

stats