Barcelona obrirà a l’octubre un centre de noves masculinitats

L’Ajuntament reforça les polítiques LGTBI i desplega catifes amb els colors de l'arc de Sant Martí a l'entrada d'equipaments públics

Joana Garreta Passola
2 min
L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i representants d'entitats LGTBIQ+ davant l'Ajuntament de Barcelona.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona obrirà a l'octubre un nou centre relacionat amb el feminisme i la lluita contra la LGTBIfòbia que anirà destinat a promoure noves masculinitats. Aquest nou espai és una de les mesures que impulsa per lluitar contra l'augment d'agressions LGTBIfòbiques i masclistes. La primera cosa que ha fet ha sigut una campanya de visibilització amb la col·locació de catifes amb els colors de l'arc de Sant Martí a l'entrada dels principals equipaments públics de la ciutat, així com a l'entrada d'alguns punts del transport públic.

Pel que fa al nou centre de noves masculinitats, se situarà al costat de l'Estació de França i s'hi inclourà el Servei d'Atenció a Homes, que s'adreça a aquells homes agressors que es volen transformar. A banda, es vol ampliar el servei i que serveixi de punt de trobada i d'espai de formació per promoure noves masculinitats per a totes les edats. Per a la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, "treballar amb els nois és imprescindible" per permetre "flexibilitzar la masculinitat tan estricta" que hi ha actualment.

Les noves mesures que ha presentat l'Ajuntament serveixen per reforçar el pla municipal per a la diversitat sexual i de gènere 2016-2020 vigent actualment, a l'espera que s'aprovi el nou pla que ha d'entrar en vigor els pròxims quatre anys i en què ja es treballa. Aquest reforç es planteja en quatre línies: educació, cultura i visibilitat, àmbit comunitari i àmbit laboral.

En l'àmbit de l'educació, l'Ajuntament continua treballant amb les escoles al programa Escoles per la igualtat i la diversitat. Enguany s'hi han incorporat nou centres més i la previsió és que a finals del 2022 hi hagin participat 8.500 docents i 600 infants. Pel que fa a la cultura i la visibilitat, l'Ajuntament vol incloure relats i referents diversos als equipaments de la ciutat. Per això impulsa mesures com poder incloure els continguts de Fire!! (la Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona) en equipaments de la ciutat i treballar per incloure el relat feminista i LGTBI a la memòria històrica, així com als equipaments culturals.

El govern municipal també recull la voluntat d'incorporar tots els barris al debat i la lluita contra la LGTBIfòbia, així com generar complicitats amb el teixit associatiu de la ciutat de manera que es puguin elaborar plans d'actuació específics de cada districte. Les actuacions en l'àmbit laboral van sobretot adreçades al col·lectiu trans. L'Ajuntament, conjuntament amb la xarxa de municipis LGTBI, ha treballat en una guia centrada en la millora de l'ocupabilitat trans i un protocol trans als llocs de treball, que presentaran aviat.

A banda d'aquestes noves accions, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut reivindicar la feina que la ciutat ja fa contra la LGTBIfòbia, com la creació de la regidoria de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI. Ha recordat, també, que l'Ajuntament ofereix serveis com el centre LGTBI de Barcelona, que s'ha reforçat l'acompanyament jurídic i psicològic de víctimes de delicte d'odi o el treball que s'ha fet a les escoles per educar en la diversitat i la llibertat.

stats