Societat 25/11/2016

Barcelona demana reobrir el cas de l'assassinat de Pedro Álvarez

El ple de l'Ajuntament, a petició del govern de Colau, acorda denunciar la impunitat per la mort del jove a la via pública, ara fa 24 anys

S. Soro
2 min
El ple  d'aquest divendres de l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaLa Justícia, després de 24 anys, segueix sense resoldre el cas de la mort de Pedro Álvarez, el jove de vint anys assassinat la nit del 15 de desembre de 1992. Aquella nit, Álvarez va perdre la vida a mans d'un conductor que li va disparar tres trets, després d'una discussió amb l'agressor, que presumptament va estar a punt d'atropellar la noia que l'acompanyava. El cas està a punt de prescriure, i per això el partit d'Ada Colau ha demanat aquest divendres durant el ple que es reobri la investigació i s'esclareixi definitvament l'autoria de l'asssassinat de Pedro Álvarez. La declaració institucional ha comptat amb el suport de tots els partits, a excepció de PP i C's.

En el seu moment, la investigació la va dur a terme la Policia Nacional, que, pocs dies després, va detenir un membre d'aquest mateix cos, José Manuel S.F., com a presumpte autor dels fets. A la causa hi consta que el sospitós havia protagonitzat un incident violent instants abans de l'assassinat amb un guarda de seguretat de l'Hospital de Bellvitge en què havia exhibit la seva arma. També hi consta que els testimonis oculars de l'assassinat recordaven dos nombres de la matrícula del cotxe coincidents amb el seu vehicle i que va ser identificat en una roda de reconeixement com l'autor dels trets. No obstant això, segons ha recordat BComú en la seva declaració institucional, el cas no va arribar a judici i va ser arxivat "per falta de proves concloents" contra ell. Entre altres motius, perquè la policia no va poder determinar amb certesa absoluta que la seva arma fos la del crim.

Mobilitzacions socials per la mort del jove

La declaració institucional de BComú, acordada amb tots els grups excepte PP i C's, ha recordat que el cas de Pedro Álvarez ha rebut des de l'inici el suport d'un ampli moviment social. Al desembre de 1996, el pare del jove va iniciar una vaga de fam i va recollir 5.000 signatures perquè es reobrís el cas. El jutjat, finalment, va reobrir la investigació però es va tornar a tancar en fals per considerar que no hi havia prous proves concloents per dirigir-la contra ningú. Des d'aleshores, cada 15 de desembre la Plataforma Pedro Álvarez surt als carrers per recordar la impunitat de l'assassinat.

En la seva declaració institucional, el ple de l'Ajuntament mostra la solidaritat i el suport a la família del jove en la lluita "constant i exemplar" que mantenen per l'esclariment de la mort del seu fill i garanteix el suport explícit a facilitar l'ús de la via pública per part de la plataforma, així com el seu compromís en la defensa "dels valors vinculats a la memòria, veritat, justícia i reparació". Per tot això, insten totes les autoritats competents per fer tot el possible per reobrir el cas i esclarir l'autoria de l'asssassinat, i insta també els Síndics de Greuges de l'Hospitalet, Barcelona i Catalunya a examinar els fets per determinar si s'ha pogut produir un mal funcionament de l'administració. Els pares del jove, Juanjo i Carmen, eren avui presents al ple.

stats