Barcelona

30 milions per endreçar l’esport a les platges de Barcelona

L’Ajuntament es proposa integrar tota l’activitat esportiva a l’aire lliure del front marítim

G.G.G.
3 min
El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Jaume Collboni, i el regidor d’Esports, David Escudé, a la presentació del projecte Pavelló Blau.

BarcelonaReconquerir el front marítim de Barcelona i potenciar-lo com un espai amable per a la pràctica esportiva, integrat a la ciutat i atractiu, com ja va aconseguir-se fa 30 anys amb els Jocs Olímpics. Aquest és l’objectiu del Pavelló Blau, el projecte paraigua que l’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres per ordenar l’amalgama de pràctiques esportives de mar, sorra i terra que ja es donen al litoral de la capital catalana i convertir-lo en l’espai esportiu a l’aire lliure més gran de la ciutat. Aquest equipament que el consistori vol com a estructural cobrirà els cinc quilòmetres d’extensió del litoral, des del Port Vell fins al Port del Fòrum, i es preveu tenir-lo enllestit abans del 2030. El govern municipal destinarà prop de 30 milions d’euros (inicialment s’invertiran 26,7 milions) per endreçar l’oferta esportiva marítima de la ciutat. 

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Jaume Collboni, ha recordat que Barcelona serà la seu de la Copa Amèrica de Vela el 2024 i ha assegurat que aquesta notícia “injecta il·lusió i optimisme”. “Volem ser la millor ciutat per viure amb qualitat, per fer pràctica esportiva. Som una ciutat de mar i esport, gaudim de la costa, i si la Copa és una ambició global, el Pavelló és l’ambició de la ciutat a escala humana”, ha afirmat. De fet, l’Ajuntament defineix aquest projecte com un procés per reobrir la ciutat al mar i el socialista ha assegurat que si els Jocs Olímpics del 1992 van fer que els barcelonins tornessin a mirar el mar, els pròxims anys és el moment de reprendre les ganes de viure’l. “Feia temps que vivíem aliens al que passava al mar, però tenim un gran equipament i ara llevem l’àncora per fer una petita gran revolució”, ha coincidit el regidor d’Esports, David Escudé. 

L’Ajuntament ha identificat fins a 39 tipus d’activitats físiques i esportives al front marítim. Per exemple, és un espai idoni per córrer i anar en bicicleta i skate, nedar a mar obert, fer regates i jugar a voleibol. La pandèmia ha demostrat la importància de tenir espais a l’aire lliure que permetin fer exercici i destensar-se i, segons el consistori, l'espai necessita una ordenació, regulació i delimitació de les desenes d'espais per "frenar els símptomes d'esgotament i saturació" ara que s'ha intensificat l'esport a l'aire lliure. A més, aquesta zona és per a molts esportistes un espai d’entrenament i cada any s'hi celebren una quarantena de competicions esportives, entre els quals el Trofeu Comte de Godó de Vela, el Triatló, l’Extreme i la Copa Nadal. 

Un grup practicant esport a una platja de Barcelona en una imatge d'arxiu

El govern municipal també ha anunciat que vol aprofitar la plataforma marina del Fòrum per ubicar-hi infraestructures esportives que permetin esponjar altres zones del front marítim molt saturades, sobretot les platges. Escudé ha concretat que es crearà una taxa d’ocupació de l’espai per als equipaments o entitats que vulguin instal·lar-s’hi i que siguin dirigits per monitors. “I igual que el mar, que no hi entén de fronteres, hem d’afavorir la connectivitat cap a la llera del Besòs  amb Badalona i Sant Adrià i els municipis veïns”, ha afirmat el regidor. En concret, el govern invertirà 12,5 milions d’euros per a les activitats esportives al moll de la marina i 4 milions per a la posada a punt del Centre Municipal de Vela. 

stats