Habitatge
Societat Barcelona 24/02/2022

Barcelona comença les obres de la promoció més gran d'habitatges: 238 a Glòries

Els nous pisos, al costat del mercat dels Encants, suposen una inversió de 44 milions d'euros

3 min
Simulació de com quedarà la gran promoció d'habitatge públic a la plaça de les Glòries

BarcelonaBarcelona comença les obres de la seva promoció d'habitatge públic més important: quatre blocs que sumen fins a 238 habitatges a l'anomenada Illa Glòries, a tocar del mercat dels Encants. Es tracta d'una peça important en la gran transformació en marxa a la plaça de les Glòries, que tindrà com a properes passes destacades la posada en marxa del túnel viari en direcció entrada en les pròximes setmanes i l'inici de les obres per prolongar el tramvia. Dels 238 pisos de la macropromoció, 125 s'adjudicaran en règim de lloguer i 113 en dret de superfície, dues fórmules que l'Ajuntament utilitza per garantir que els habitatges no acabin al mercat privat. El projecte, que s'aixeca entre la Gran Via i el carrer dels Encants Vells, suposa una inversió municipal de 44 milions d'euros i, segons ha emfatitzat la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, és la promoció d'iniciativa pública més gran de totes les que es fan a l'Estat. Els quatre blocs que donen forma a l'Illa Glòries podran acollir uns 800 veïns i tindran un pàrquing amb capacitat per a 100 vehicles.

Visió aèria d'on s'aixecarà la nova promoció, al costat del mercat dels Encants.

La previsió és que els pisos estiguin enllestits en uns 30 mesos. És a dir, cap a l'estiu del 2024. El camí fins a la col·locació de la primera pedra no ha sigut ràpid. De fet, el concurs internacional per seleccionar els quatre equips d'arquitectes que s'han encarregat del projecte de cadascun dels quatre blocs es va resoldre ja el 2017 i suposava repensar el projecte que es va aturar el 2015 per evitar aixecar edificis massa alts: inicialment es parlava de 450 pisos.

Els quatre blocs que ara es construeixen tindran alçades diferents i s'estructuraran en dos cossos, que estaran units per les tres plantes més baixes i tindran un itinerari conjunt per la planta baixa. La part més alta tindrà 11 plantes i la més baixa sis. Els edificis porten el segell d'un estudi d'arquitectura diferent, però Cierto Estudio —que també és l'estudi que capitaneja el projecte de la superilla entorn de Consell de Cent— s'encarrega de la coordinació.

A banda dels espais comuns, en dos patis interiors, el projecte també destaca en l'estratègia ambiental: amb fusta a l'estructura d'un dels blocs i amb un sistema de climatització d'alta eficiència. Les cobertes seran verdes i tindran plaques fotovoltaiques. Hi haurà pisos d'una, dues i tres habitacions, 11 dels quals estaran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. L'arquitecta Anna Llonch, de Cierto Estudio, remarca que hi haurà un passatge públic que dividirà els dos cossos de la promoció per garantir la permeabilitat en un emplaçament tan "emblemàtic" com la frontera entre l'Eixample i el 22@ i que els dos patis, tot i que tindran ús privat per als veïns, seran visibles des de l'exterior.

La plaça de les Glòries sumarà, entre les promocions que ja s'han acabat i les que estan en marxa, un total de 470 habitatges públics, entre els quals els 42 que s'estan construint amb contenidors marítims en la que és la segona promoció d'Allotjament de Proximitat Provisional (APROP) de la ciutat. I l'Ajuntament creu que se'n podrien sumar 400 més en solars propers. En l'acte oficial d'inici d'obres de l'Illa Glòries, la responsable d'Habitatge del consistori ha remarcat que la inversió municipal en aquest únic projecte —44 milions d'euros— és "el doble del que l'Incasòl va destinar l'any passat a fer promoció d'habitatge a tot el país".

stats