Barcelona

Barcelona desencalla el seu deute pendent amb Floquet de Neu

Els grups de l'Ajuntament proposen per unanimitat dedicar un carrer al goril·la albí

3 min
El Floquet de Neu adult

BarcelonaVint anys després de la seva mort i de la promesa de l'exalcalde de Barcelona Joan Clos de dedicar-li un carrer, Barcelona s'ha compromès aquest dimarts a saldar el seu deute històric amb una de les figures més icòniques de la ciutat: Floquet de Neu. La comissió de cultura de l'Ajuntament ha aprovat per unanimitat una proposta del PP que demana elevar a la Ponència del Nomenclàtor una petició perquè finalment es dediqui un carrer o una plaça al goril·la albí. A més, la iniciativa dels populars també reclama col·locar una escultura del Floquet en algun punt de la capital catalana.

Tot i l'acord per unanimitat, el debat sobre la proposta del PP no ha estat exempt de discussió. En el rerefons hi ha la fosca història que acompanya l'arribada del Floquet a Barcelona i la revisió del passat colonialista espanyol. Per això, tant el PSC com Barcelona en Comú i ERC han subratllat que aquest homenatge al goril·la albí –capturat per uns caçadors a Guinea Equatorial i després venut per 11.500 pessetes a l'aleshores conservador del centre d’Ikunde, Jordi Sabater Pi– hauria d'anar acompanyat d'alguna explicació sobre el doble vessant de l'animal: el de símbol de Barcelona i el de víctima del colonialisme.

Tanmateix, el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Xavier Marcé, ha subratllat que aquest passat no pot privar Floquet de Neu del seu homenatge, ja que en tot cas ell en seria la víctima. Per això ha defensat que la ciutat li dediqui un carrer i ha plantejat que, pel que fa a una possible escultura, s'esperi a veure quina solució troba Barcelona per al zoo, l'espai on considera que tindria més sentit aquest homenatge. Tots els grups han reconegut l'impacte que Floquet de Neu ha tingut en "la memòria col·lectiva i sentimental" de la ciutat.

Ara haurà de ser la Ponència del Nomenclàtor la que analitzi la proposta i plantegi algun espai de la ciutat adient per homenatjar Floquet, un procés que no sempre és ràpid. Tot just el mes passat, de fet, la ciutat anunciava una tongada de noves places i carrers en record de figures que anaven des dels cantants Freddie Mercury i Montserrat Caballé fins a l'historiador Josep Fontana. El funcionament de la ponència sempre és el mateix, amb indiferència si la proposta arriba des del mateix Ajuntament o des d'alguna entitat o persones a títol individual: un cop rebuda la iniciativa, l'analitza, consulta els districtes municipals sobre els possibles emplaçaments. Quan s'ha arribat a un acord, la Ponència eleva la proposta a l'alcalde que és qui, si és el cas, signa l'aprovació definitiva de la nova denominació.

La polèmica de fa un any

La discussió sobre l'homenatge pendent a Floquet de Neu ja va viure un capítol intens ara fa un any, quan l'Ajuntament va rebutjar una iniciativa privada que volia col·locar a l'Hivernacle de la Ciutadella una escultura-robot que recordés la figura del goril·la albí. Aleshores, entre l'argumentari que va donar l'Ajuntament per rebutjar l'homenatge, hi havia també el record del passat colonial lligat a la història del goril·la. Aquest dimarts Marcé s'ha encarregat de recordar que si es va rebutjar va ser principalment pel seu nul nivell artístic, ja que la proposta presentava Floquet de Neu com "una mena de King-Kong electrònic" que es movia a través de sensors.

stats