Barcelona
Societat Barcelona 11/11/2021

Barcelona entra als instituts per combatre l'addicció al joc

L'Ajuntament estima que gairebé un 8% dels alumnes de secundària han jugat amb diners de forma presencial l'últim any

M.O.
3 min
Alumnes de 4t d'ESO, aquest dijous

BarcelonaEls estralls que puguin causar entre els joves de la ciutat els creixents problemes d'addició als joc d'apostes han posat en alerta l'Ajuntament de Barcelona, que vol fer d'aquesta problemàtica un eix clau del pla d'acció sobre drogues i addiccions 2021-24. L'alerta s'explica millor en xifres: s'estima que l'edat d'inici al joc d'apostes, sigui presencial o en línia, són els 14 anys; que un 3,4% dels alumnes d'entre 13 i 19 anys hi tenen una relació patològica –un 5,9% si es miren només els nois–, i que un 7,9% dels estudiants de 2n d'ESO, 4t d'ESO, 2n de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà han jugat amb diners de manera presencial l'últim any –un 11,4%, si es miren només els nois.

Així queda recollit en els resultats preliminars de l'enquesta sobre factors de risc a la secundària que ha fet l'Agència de Salut Pública de Barcelona aquest 2021. Tot i que aquests percentatges no es poden comparar amb els d'anys anteriors, perquè és el primer cop que s'obtenen, la regidora de Salut del consistori, Gemma Tarafa, alerta que la situació preocupa. Per això, una de les mesures que han quedat recollides en el pla és un nou programa educatiu, pensat per a alumnes de quart d'ESO i enfocat a prevenir el joc patològic. El programa s'oferirà a les direccions de tots els instituts de la ciutat. També es vol impulsar una guia dirigida a les famílies i una campanya de comunicació per sensibilitzar el conjunt de la població.

No són les primeres accions que llança la ciutat per fer front a aquestes addiccions: l'Ajuntament ja ha aprovat un pla que prohibeix, amb criteris urbanístics, noves obertures de locals de joc i apostes i ha bloquejat l'accés a punts de joc online des de les dependències municipals.

La regidora de Salut ha detallat en roda de premsa que el pla municipal d'acció sobre drogues, que arriba a la seva desena edició i s'ha de votar en ple aquest mes, posa el focus en aquestes addiccions a jocs i pantalles –i molt especialment les que afecten els més joves– i també a l'alcohol, que és la droga més consumida a la ciutat; i el cànnabis, que encapçala el rànquing si es miren només les substàncies il·legals. Tarafa ha exposat que, tot i que el consum de begudes alcohòliques entre els joves ha baixat lleugerament, segons les últimes dades, l'alcohol continua sent la substància que més preocupa, perquè les xifres són "greus". L'enquesta mostra, en aquest cas, una baixada del 7,5% dels nois que asseguren haver pres begudes alcohòliques l'últim any en relació als que ho deien el 2016, però puja el percentatge dels que admeten haver-se emborratxat algun cop l'últim mig any. Ells continuen iniciant-se una mica abans que elles en l’alcohol (12,9 anys en noies I 12,8 anys en nois) i cànnabis (14,3 anys en noies i 14,2 anys en nois).

Missatge als turistes

Algunes de les mesures que es proposen per reduir el consum d'alcohol, també amb el focus posar en els més joves, són reforçar les actuacions preventives a les escoles o un nou programa de prevenció familiar pensar per a persones que estiguin en tractament per problemes d'addicció i que tinguin fills d'entre set i dotze anys. També hi ha una línia d'actuació que posa el focus en els turistes, amb materials de difusió que els recordin la necessitat d’un consum responsable.

Pel que fa al cànnabis, s'ha detectat un lleuger increment del consum de risc entre l'alumnat de secundària més gran –de batxillerat i cicles–: en el cas dels nois ha passat de representar el 10% el 2016 a ser l'11,6%. Entre les accions previstes per reduir el consum d'aquesta substància hi ha la creació d'un observatori per vetllar pels efectes sobre la salut que pot tenir. El govern municipal insisteix que el pla dedica una especial atenció a les desigualtats de gènere i la discriminació del col·lectiu LGTBI. En total, recull deu grans objectius i 170 actuacions concretes.

stats