Barcelona
Barcelona18/01/2023

Barcelona serà la primera Capital Europea de la Democràcia

El jurat, que ha seleccionat la capital catalana entre 13 aspirants, ha valorat projectes com els pressupostos participatius o la plataforma Decidim

BarcelonaBarcelona serà la primera Capital Europea de la Democràcia, un càrrec que ostentarà des d'aquest any fins al 2024. La capital catalana va ser seleccionada com a finalista juntament amb la ciutat portuguesa de Braga i Brussel·les entre les 13 ciutats aspirants. Aquest dimecres l'Ajuntament ha rebut representants de l'organització i del jurat de la iniciativa, que han anunciat el veredicte final. Per a l'elecció de Barcelona, s'han valorat projectes com el procés participatiu que es va organitzar abans de començar a desplegar la superilla de l'Eixample, la plataforma de participació ciutadana Decidim o la iniciativa dels pressupostos participatius, que serveix per decidir a què es destinen fins a 70 milions del pressupost municipal i que ha desencallat projectes com el del primer camp de criquet de la ciutat. La decisió final l'han pres, entre el 2 i el 15 de gener, més de 2.500 ciutadans dels estats que formen el Consell d’Europa.

Ser la Capital Europea de la Democràcia implica que, des del mes de setembre d'aquest any fins a l'agost del 2024, Barcelona acollirà un seguit d'activitats centrades en enfortir la democràcia participativa. El principal promotor de la iniciativa és The Innovation in Politics Institut GmbH, una organització europea que treballa per l'enfortiment de la democràcia. El projecte compta, també, amb el suport del Consell d'Europa i de la Comissió Europea i d'actors com la Democratic Society o la German Marshall Foundation, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

Colau, que està indisposada i no ha pogut assistir a l'acte oficial, ha traslladat a l’organització de la iniciativa que celebra el reconeixement com un "repte per progressar en la innovació democràtica, per cooperar amb altres ciutats i per assegurar-nos que els i les veïnes tenen un paper actiu en les polítiques públiques". Remarca que això és especialment important davant del creixement dels discursos que fomenten l'odi i l'autoritarisme. Els encarregats de rebre els representants del projecte han sigut el regidor de Participació, Marc Serra, i el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí. "Les ciutats van ser el bressol de la democràcia i poden ser els espais on es refundi una democràcia adaptada als reptes contemporanis", ha defensat Martí.

La secretària general del Consell d’Europa, Marija Pejcinovic Buric, que ha participat en l'acte a través d'un vídeo, ha remarcat la proximitat dels ajuntaments amb la població: "Són el lloc on les idees sobre participació democràtica han de créixer".

Cargando
No hay anuncios

El vicepresident de la Comissió Europea, Dubravka Suica, al seu torn, ha subratllat l’emergència d’aquestes iniciatives en moments tan incerts per a la democràcia europea: "La Capital Europea de la Democràcia crearà un espai apassionant per a l’intercanvi de les millors pràctiques en democràcia".